Najbolji strijelac Svjetskog prvenstva 2022: ko bi mogao da osvoji Zlatnu kopačku?

Najbolji strijelac Svjetskog prvenstva 2022: ko bi mogao da osvoji Zlatnu kopačku?

Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2022. u Kataru se bliži svojoj nokaut fazi. Jedna od najboljih nagrada za koje se takmiče igrači je Zlatna kopačka, koja se dodeljuje igraču sa najviše golova na turniru.

Broj asistencija igrača se uzima u obzir u slučaju nerešenog rezultata postignutih golova. Ako je više igrača izjednačeno po oba broja, pobednik se odlučuje nakon što se uračuna koji igrač je odigrao najmanje minuta.

Kapiten Engleske Hari Kejn osvojio je nagradu na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji, gde je postigao šest golova i odveo svoj tim u polufinale. Ispod je pregled kandidata u trci za najboljeg strelca na Svjetskom prvenstvu 2022:

KILIAN MBAPPE

Francuski talisman nije uspeo da nađe mrežu jer je Tunis zabeležio čuveni poraz protiv Les Bleusa u poslednjem meču Grupe D. Ovaj 23-godišnjak je postigao gol protiv Australije u prvom meču i postigao dupli rezultat u drugom poluvremenu protiv Danske, pošto je Francuska obezbjedila svoje mjesto u nokautu.

Mogao bi da doda tome dok se njegova zemlja suočava sa Poljskom u šesnaestini finala. Najbolji strelac Poljske svih vremena Robert Levandovski takođe će nastojati da poboljša svoj broj.

MARCUS RASHFORD

Engleski napadač je uživao u startu iz snova svoje kampanje na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Rašfordovo mesto u timu je pre nekoliko meseci bilo neizvesno zbog forme i kondicije, ali napadač Mančester junajteda je napredovao na tabeli Zlatne kopačke nakon što je dva puta zabio u porazu Engleske od ekipe Velsa predvođen Gereta Bejla.

Rašfordovi saigrači Fil Foden (Mančester Siti), Džek Griliš (Mančester Siti), Bukajo Saka (Arsenal), Rahim Sterling (Čelsi) i Džud Belingem (Borusija Dortmund) takođe su se našli u zapisniku tokom grupne faze.

CODI GAKPO

Holandski napadač je do sada uspevao redovno da nađe mrežu u Kataru, pošto je Holandija prošla u šesnaestinu finala nakon što je završila na vrhu Grupe A.

23-godišnji Gakpo je bio uticajan u trčanju svog kluba PSV iz Ajndhovena u nokaut fazu Lige Evrope i meta je spekulacija o transferu sa vrhunskim evropskim klubovima za koje se tvrdi da se bore za njegov potpis kada se otvori prelazni rok sledećeg leta.

ENNER VALENCIA

Najbolji strelac Ekvadora svih vremena, kod kuće prozvan „Supermen“, postigao je prva dva gola na Svetskom prvenstvu u prvoj utakmici protiv domaćina Katara na stadionu Al Bajt, pošto su Južnoamerikanci ostali bez pobednika.

Valensija je dodala trećinu u zasluženom remiju 1-1 protiv Holandije, ali neće moći da popravi rezultat pošto Ekvador nije uspeo da dođe do nokaut faze nakon što je izgubio od Senegala sa 2-1 i završio treći u Grupi A.

LIONEL MESI

Argentinski velikan igra na, kako je rekao, verovatno poslednjem Svetskom prvenstvu. Ovaj 35-godišnjak je otvorio svoj račun tako što je sahranio udarac sa tačke u šokantnom porazu Grupe C od Saudijske Arabije, pre nego što je postigao jedan i asistirao Enzu Fernandezu u emotivno nabijenoj pobedi nad Meksikom.

Sedmostruki osvajač Zlatne lopte uživao je u karijeri punoj trofeja i na klupskom i na ličnom nivou, ali do sada nije uspeo da obezbedi dugo očekivano Svetsko prvenstvo za svoju zemlju, nešto što bi navijači širom sveta želeli da vide da ovo promeni vreme okolo.

Mesijev najveći rival, Portugalac Kristijano Ronaldo, takođe će gledati na Zlatnu kopačku jer je postao prvi igrač koji je postigao gol na pet svetskih prvenstava nakon pogotka protiv Gane na otvaranju grupe H.

BRUNO FERNANDES

Dosadašnji plasman Portugala na Svetsko prvenstvo u Kataru bio je u senci kontroverzi oko Kristijana Ronalda i njegovog oštrog odlaska iz Mančester junajteda.

Ali 28-godišnji Bruno Fernandes, koji je dugo igrao drugu violu svom saigraču superzvijezdi, izašao je iz Ronaldove senke zabio je dva gola protiv Urugvaja, nakon što je postigao dva gola u pobjedi Portugala protiv Gane od 3-2.