Kanada: 10 mrtvih, 15 povređenih od uboda nožem

Kanada: 10 mrtvih, 15 povređenih od uboda nožem

U nizu uboda nožem u dvije zajednice u kanadskoj provinciji Saskačevan 10 ljudi je poginulo, a 15 ranjeno, saopštile su u nedelju vlasti. Policija traga za dvojicom osumnjičenih.

Uboda su se dogodila na više lokacija u naciji Džejms Smit Kri i u selu Veldon, sjeveroistočno od Saskatuna, saopštila je policija.

Ronda Blekmor, pomoćnica komesara RCMP Saskačevana, rekla je da su neke od žrtava bile meta osumnjičenih, ali da su druge napadnute nasumično. Nije mogla da pruži motiv.

„Užasno je ono što se danas dogodilo u našoj provinciji“, rekao je Blekmor.

Ona je rekla da postoji 13 mjesta zločina na kojima su pronađeni ili preminuli ili povređeni ljudi.

Potraga za osumnjičenima je obavljena dok su se navijači spuštali u Reginu na rasprodatu godišnju utakmicu za Dan rada između Saskatchevan Roughriders Kanadske fudbalske lige i Vinnipeg Blue Bombersa.

Policijska služba Regina je u saopštenju za javnost rekla da je uz pomoć Mounties-a radila na nekoliko frontova na lociranju i hapšenju osumnjičenih i da je „rasporedila dodatne resurse za javnu bezbjednost širom grada, uključujući fudbalsku utakmicu na stadionu Mozaik“.

Upozorenje koje je prvi izdao Melfort, Saskačevanski RCMP oko 7 sati ujutro, produženo je nekoliko sati kasnije kako bi obuhvatilo Manitobu i Albertu, pošto su dvojica osumnjičenih ostali na slobodi.

Damien Sanderson, 31, opisan je kao visok pet stopa sedam inča i 155 funti, a Miles Sanderson, 30, kao šest stopa jedan i 200 funti. Obojica imaju crnu kosu i smeđe oči i možda voze crni Nissan Rogue.

Zdravstvena uprava Saskačevana saopštila je da se više pacijenata leči na nekoliko lokacija.

„Upućen je poziv za dodatno osoblje da odgovori na priliv žrtava“, rekla je portparolka vlasti En Lineman u mejlu.

Mark Oddan, portparol STARS Air Ambulance, rekao je da su dva helikoptera poslata iz Saskatuna, Saskačevana i još jedan iz Regine.

Rekao je da su dvojica nosili pacijente u Kraljevsku univerzitetsku bolnicu u Saskatunu, dok je treći nosio pacijenta na Kraljevski univerzitet iz bolnice u Melfortu, maloj udaljenosti jugoistočno od Veldona.

Oddan je rekao da zbog zakona o privatnosti ne može da otkrije informacije o njihovim godinama, polu ili uslovima.