Izrael je bombardovao dva sirijska aerodroma

Izrael je bombardovao dva sirijska aerodroma

Raketni napad u srijedu uveče privremeno je onesposobio međunarodni aerodrom u Alepu, ali i oštetio onaj u Damasku, saopštila je sirijska vlada u četvrtak. Napad, za koji je Sirija okrivila Izrael, prvi je poznati slučaj gađanja oba civilna aerodroma istog dana.

Izraelski F-16 ispalili su ukupno 16 projektila izvan sirijskog vazdušnog prostora, potvrdio je u četvrtak zamenik šefa ruske mirovne misije u Damasku general-major Oleg Jegorov. Sirijska protivvazdušna odbrana oborila je tri od nadolazeće rakete, ali su ostale pogodile objekte u Alepu i Damasku, dodao je on.

Kako je saopštilo sirijsko ministarstvo saobraćaja, pista u Alepu je oštećena, ali popravke su u toku i očekuje se da će aerodrom ponovo biti otvoren za saobraćaj u petak u podne po lokalnom vremenu. Što se tiče aerodroma u Damasku, nanesena šteta „nije uticala na rad“, saopštilo je ministarstvo.

„Sirija zadržava svoja puna prava da poziva izraelske okupacione vlasti na odgovornost i snosi svu pravnu, moralnu, političku i finansijsku odgovornost za namerno gađanje međunarodnih aerodroma Damask i Alep i za ugrožavanje civilnih objekata i života“, navodi se u saopštenju sirijskog ministarstva spoljnih poslova. pismo generalnom sekretaru UN i Savjetu bezbjednosti, prenosi državna novinska agencija SANA.

Još u junu, serija izraelskih udara prekinula je rad aerodroma u Damasku na nekoliko nedelja, a saobraćaj je preusmeren na Alep – koji je ponovo otvoren u februaru 2020, nakon što je oštećen u decenijskom građanskom ratu. Udar u sredu je prvi poznati slučaj da je Izrael napao oba aktivna međunarodna aerodroma u Siriji.

Međunarodni aerodrom u Latakiji nalazi se u blizini vazdušne baze Kmeimim koju koriste ruske ekspedicione snage i do sada nije bio meta izraelskih napada.

Izrael je u više navrata gađao Siriju projektilima, obično ispaljenim iz libanskog vazdušnog prostora ili okupirane Golanske visoravni, oprezni zbog sistema protivvazdušne odbrane koje je Rusija dala Damasku. U retkim slučajevima izraelska vlada je priznala napade, opisala ih je kao preventivnu samoodbranu od Irana. Teheran je ponudio vojnu pomoć Damasku poslednjih godina protiv terorista Islamske države (IS, ranije ISIS) i drugih radikalnih militanata.

Iranski internacional sa sedištem u Londonu tvrdi da je štrajk u sredu imao za cilj da spreči sletanje iranskog teretnog aviona, prvo u Alep, a zatim u Damask. Avion navodno pripada avio-kompaniji koju su SAD označile kao povezanu sa iranskim Korpusom garde islamske revolucije i stavljene pod sankcije.