FIFA istražuje homofobične povike navijača Ekvadora

FIFA istražuje homofobične povike navijača Ekvadora

FIFA je saopštila da je otvorila disciplinski postupak protiv Ekvadora zbog homofobičnog skandiranja navijača na otvaranju Svjetskog prvenstva.

Ekvador se suočio sa mogućim izbacivanjem sa turnira nakon što se Čile požalio da su ubacili igrača koji nije kvalifikovan tokom kvalifikacija.

Oni su kažnjeni i dobili su odbitak bodova za sledeće kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, ali im je dozvoljeno da se takmiče u Kataru.

Igrač, Bajron Kastiljo, izostavljen je iz tima kako bi izbegao dalje kontroverze.

Na prvoj utakmici Ekvadora protiv Katara, na početku Svjetskog prvenstva u nedjelju, neki iz njihovih masivnih redova žutih navijača pevali su homofobično skandiranje protiv Čileanaca.

„Disciplinski komitet FIFA pokrenuo je postupak protiv Fudbalskog savjeza Ekvadora zbog skandiranja navijača Ekvadora“, saopštilo je u utorak uveče svjetsko upravno telo, pozivajući se na član 13 svog disciplinskog kodeksa.

Potencijalne sankcije u kodeksu uključuju igranje utakmice bez gledalaca ili zabranu igranja na određenom stadionu.

Fudbalski savjez Ekvadora nije odmah odgovorio. Ushićeno je ponovo tvitovao slike iz njihove pobjede od 2-0 na stadionu Al Bajt.

Na veliku zabavu mnogih koji gledaju širom svjeta, navijači Ekvadora su takođe skandirali „Hoćemo pivo!“ u vezi sa kontroverznom zabranom konzumiranja alkohola na stadionima na insistiranje konzervativne muslimanske zemlje domaćina.

LGBT prava su postala istaknuta tokom ovog Svjetskog prvenstva, što je izazvalo neke proteste, pošto je homoseksualizam u Kataru nezakonit.

Ekvador se nalazi na vrhu Grupe A sa Holandijom sa kojom će se sastati u petak.