Uhapšene 3 osobe zbog sumnje podmićivanja na Olimpijskim igrama u Tokiju

Uhapšene 3 osobe zbog sumnje podmićivanja na Olimpijskim igrama u Tokiju

TOKIO – Bivši član odbora Olimpijskih igara u Tokiju i tri osobe iz kompanije za odeću koja je bila iznenadni sponzor Igara 2020. uhapšeni su u srijedu zbog sumnje da su dali mito.

Harujuki Takahaši, bivši izvršni direktor reklamne kompanije Dentsu, osumnjičen je za primanje mita od bivšeg direktora Aoki Holdings Inc. i dvojice zaposlenih u kompaniji, saopštilo je tužilaštvo.

Kompanija koja proizvodi pristupačna poslovna odela bila je iznenađenje za odevanje japanskog olimpijskog tima, kada su druge nacije imale vrhunske modne brendove koji su dizajnirali odeću sportista. Aoki je povezan sa japanskim takozvanim „odjelima za regrutovanje“ koja mladi tek izašli iz škole nose za intervjue za posao i svoje prve poslove.

Vjeruje se da je podmićivanje povezano sa sponzorstvom igara i proizvoda vezanih za Olimpijske igre. Iako se dugo priča o korupciji na najvišim mestima među olimpijskim zvaničnicima, hapšenje predstavlja udarac japanskim olimpijskim ambicijama.

Takahaši je zaslužan za dobijanje 3 milijarde dolara lokalnih sponzorstava za Igre u Tokiju. Japan takođe nastavlja sa Zimskim olimpijskim igrama 2030. za Saporo.

Aoki je rekao da još uvek ispituje stvar i da nema trenutni komentar. Japanski olimpijski komitet nije odmah bio dostupan za komentar.

U izveštajima japanskih medija navodi se da je Takahaši negirao da je počinio prekršaje, ističući da je plaćen za konsultantske usluge.

Tokio je bio domaćin Igara u Tokiju uz mnogo pompe, kao i kritike, u ljeto 2021. Događaj je odložen za godinu dana i održan bez javne prodaje ulaznica zbog pandemije koronavirusa.

To je došlo kao razočarenje, jer su Igre trebalo da povećaju prihod od turizma i da usredsrede pažnju na snagu Japana na sličan način kao što su to učinile Olimpijske igre u Tokiju 1964. godine.

Zvanična cijena za najnovije Igre u Tokiju bila je 13 milijardi dolara, uglavnom javnog novca. To je bilo dvostruko više od prvobitne procijene kada je Međunarodni olimpijski komitet dodelio Tokiju igre, ali manje od 25 milijardi dolara koje su neki predvideli.