Muž predsjednice Predstavničkog doma Pelosi u bolnici nakon napada, nejasan motiv

Muž predsjednice Predstavničkog doma Pelosi u bolnici nakon napada, nejasan motiv

Suprug predsjednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi, Pol Pelosi, „nasilno je napadnut“ nakon provale u kuću para u San Francisku rano u petak, a osumnjičeni je uhapšen, saopštile su vlasti.

Pol Pelosi, 82, prebačen je u bolnicu i očekuje se da će se potpuno oporaviti, saopštila je Pelosijeva kancelarija.

Demokratska predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, koja je druga u predsedničkoj liniji, bila je u Vašingtonu sa svojim zaštitnim detaljima u vreme napada, saopštila je policija Kapitola SAD.

Policija Kapitola saopštila je da je motivacija za napad još pod istragom.

Okolnosti napada bile su nejasne, uključujući i kako je uljez ušao u kuću.

Policija Kapitola, odgovorna za zaštitu Kongresa, saopštila je da sarađuje sa FBI i policijom San Franciska na istrazi.

Policija San Franciska saopštila je da je reagovala na provalu u kuću u 2:28 po pacifičkom vremenu (09:28 GMT) i rekla da je privela osumnjičenog. Više detalja očekivalo se na konferenciji za novinare.

Pol Pelosi je zadobio povrede tupim predmetom u napadu, javio je Asošiejted pres, pozivajući se na dva izvora sa saznanjima o istrazi.

Predsednik Džo Bajden pozvao je Pelosi u petak ujutro da izrazi svoju podršku, rekla je portparol Bele kuće Karin Žan Pjer.

Napad se dogodio manje od dve nedelje pre međuizbora 8. novembra, na kojima je u pitanju kontrola Predstavničkog doma i Senata. Republikanci vode kampanju zbog zabrinutosti zbog nasilnog kriminala, kao i inflacije i drugih pitanja kvaliteta života.

Kao demokratski lider u Vašingtonu i dugogodišnji predstavnik jednog od najliberalnijih američkih gradova, Pelosi (82) je česta meta republikanskih kritika i često se pojavljuje u reklamama za napad.

Njena kancelarija je opljačkana tokom napada na Kapitol SAD 6. januara 2021. od strane pristalica republikanskog tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, od kojih su neki lovili nju tokom napada.

U januaru 2021. njen dom je vandalizovan sa grafitima na kojima je pisalo „Otkaži stanarinu” i „Hoćemo sve” na kući i svinjskom glavom ostavljenom ispred garaže, prenose mediji.

U politički polarizovanoj klimi, republikanski i demokratski poslanici su prijavili da su dobijali pretnje smrću i drugo uznemiravanje. Naoružani napadač koji je ljutio Tramp pucao je i ranio pet republikanskih članova Kongresa na treningu bejzbola 2017. godine, a demokrata Gabi Gifords upucana je u glavu na javnom nastupu 2011. godine.

Pol Pelosi je vlasnik firme za nekretnine i rizični kapital sa sjedištem u San Francisku, osuđen je za prekršajnu prijavu za vožnju pod dejstvom alkohola nakon što je u maju učestvovao u saobraćajnoj nesreći. Osuđen je na pet dana zatvora u okrugu Napa u Kaliforniji.

U petak ujutru, nekoliko policajaca bilo je stacionirano ispred rezidencije Pelosi u Pacific Heightsu, luksuznom naselju koje stanovnicima pruža panoramski pogled na most Golden Gate i zaliv San Francisko.