Igrači Svijetskog prvenstva dobijaju zaštitu od zloupotrebe društvenih medija

Igrači Svijetskog prvenstva dobijaju zaštitu od zloupotrebe društvenih medija

FIFA i svijetski sindikat fudbalera pokrenuli su uslugu moderiranja koja ima za cilj da zaštiti igrače Svijetskog prvenstva od zlostavljanja na društvenim mrežama tokom turnira.

FIFA je u srijedu saopštila da više od 830 igrača u Kataru može pristupiti „namjenskom servisu za praćenje, izvještavanje i moderiranje“ koji ima za cilj filtriranje govora mržnje usmjerenog na njih.

Svijetsko prvenstvo počinje u nedelju, samo nekoliko dana nakon što je Tviter otpustio niz izvođača koji su radili na timovima za moderiranje sadržaja koji su pratili mržnju i pokušavali da primjene pravila protiv štetnih objava.

Tviter se ne pominje u saopštenju FIFA sa detaljima o projektu, koji je prvi put najavljen u junu i koji se sprovodi zajedno sa sindikatom igrača FIFPRO.

„Timovi, igrači i drugi pojedinačni učesnici će takođe moći da se uključe u uslugu moderiranja koja će trenutno sakriti uvredljive i uvredljive komentare na Fejsbuku, Instagramu i Jutjubu, sprečavajući ih da ih vide primaoci i njihovi pratioci“, svijet fudbala reče.

Projekat će pratiti naloge na društvenim mrežama svih učesnika Svijetskog prvenstva i prijaviti diskriminaciju i pretnje „društvenim mrežama i pravnim organima za akciju u stvarnom svetu protiv onih koji krše pravila“, saopštila je FIFA.

FIFA je u junu detaljno opisala obim govora mržnje usmerenog na fudbalere iz istraživanja tokom prethodne godine u kasnijim fazama Evropskog prvenstva i Afričkog kupa nacija.

Rečeno je da je polovina svih tih igrača bila izložena nekoj vrsti diskriminatornog zlostavljanja i to većinom iz svoje zemlje. FIFA je tada saopštila da „homofobični i rasistički komentari čine skoro 80 ​​odsto zloupotreba“.

Španski napadač Alvaro Morata dobio je pretnje smrću na internetu nakon što je propustio veliku šansu protiv Poljske na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu.