Srbija, Mađarska i Austrija saglasne su da pojačaju borbu protiv ilegalnih migracija

Srbija, Mađarska i Austrija saglasne su da pojačaju borbu protiv ilegalnih migracija

Srbija se u srijedu dogovorila sa Mađarskom i Austrijom da rasporede više zajedničkih policijskih patrola duž svojih južnih granica i uskladi viznu politiku sa politikom Evropske unije kako bi se zaustavio priliv ilegalnih migranata na Zapad preko Zapadnog Balkana. .

Zapadnobalkanska ruta preko Turske, Bugarske, Severne Makedonije i Srbije ostaje glavni migratorni put u EU, saopštila je granična agencija Fronteks u septembru, sa povećanjem detekcije od 141 odsto u avgustu na 15.900.

„Dogovorili smo se da angažujemo više policije… na granici sa Sjevernom Makedonijom“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare nakon potpisivanja memoranduma o saradnji sa premijerima Mađarske i Austrije Viktorom Orbanom i Karlom Nehamerom.

Orban je rekao da je Mađarska do sada ove godine sprečila 250.000 ilegalnih prelazaka, od kojih su mnogi organizovali naoružani šverceri. On je takođe situaciju na granici sa Srbijom opisao kao „tešku“.

„Ne treba upravljati ilegalnom migracijom, već je treba zaustaviti“, rekao je Orban, govoreći preko prevodioca.

Nehamer je rekao da će Austrija rasporediti 100 policajaca da pomognu srpskim kolegama da patroliraju granicom sa Severnom Makedonijom.

„Biće tehničke podrške kao što su termovizijske kamere, dronovi i vozila“, rekao je on, govoreći preko prevodioca.

On je takođe pohvalio Beograd što je okončao svoje šeme bezviznog ulaska sa Burundijem i Tunisom, dodajući da će Srbija do kraja godine učiniti isto sa Indijom.

„Zahvalan sam predsjedniku Srbije što je učinio mnogo na okončanju ‘azilničkog turizma'“, rekao je Nehamer.

Vučić je takođe rekao da će Srbija uskladiti svoju viznu politiku sa politikom EU.

Brisel je prošlog meseca upozorio Beograd da migranti stižu u Srbiju koristeći šemu bezviznog ulaska koju je Beograd dogovorio sa nizom zemalja – od Indije i Burundija do Kube – u zamenu za njihovo odbijanje da priznaju nezavisnost svoje bivše pokrajine Kosovo .

Vučić je rekao da su se Srbija, Austrija i Mađarska takođe dogovorile da dele troškove za deportaciju migranata zaglavljenih u toj balkanskoj zemlji.