Argentina vozi emotivni tobogan na Svjetskom prvenstvu

Argentina vozi emotivni tobogan na Svjetskom prvenstvu

Dok se Lionel Mesi borio da zadrži suze, Pablo Aimar ih je pustio da teku na klupi.

Pokrivajući ruke licem, pomoćni trener Argentine, bivši igrač kojeg je Mesi idolovao kao dijete, bio je gotovo preplavljen emocijama nakon gola koji je održao u životu Albicelesteovo putovanje na Svjetsko prvenstvo.

Uplakanog Aimara je čak morao da smiri selektor Argentine Lionel Skaloni dok su se igrali poslednji minuti u pobedi tima od 2:0 nad Meksikom u subotu.

Toliko znači Argentini — naciji, navijačima, stručnom štabu i igračima.

I, za Scalonija, to je prava briga.

„Trebalo bi da imamo malo više zdravog razuma i da mislimo da je to samo fudbalska utakmica“, rekao je Skaloni. „Istina je da ne delim osjećaj da igrate nešto više od igre. I to je ono što igrači osećaju kada izađu na teren.

„Moramo to da ispravimo i pokušaćemo da nastavimo njihovim putem da osećaju da je to fudbalska utakmica. Inače, svaki put kada morate da igrate za meč, za nokaut fazu …. uvek će biti tako.”

Na nesreću po Skalonija, čini se da je ovo jedna poruka koja neće proći na ovom Svjetskom prvenstvu.

Jedna od njegovih omiljenih izreka tokom protekle nedjelje u Kataru i vraćajući se dalje je: „Pobjedi ili izgubi, sunce će izaći sutra.“

Za Argentince, međutim, ovo putovanje do treće titule na Svjetskom prvenstvu ima osećaj života ili smrti.

Prešli su od neočekivano niskog gubitka od Saudijske Arabije u jednom od najvećih poremećaja na Svjetskom prvenstvu do vrhunca pobjede nad Meksikom kako bi raspalili nadu da će ići do kraja.

Navijači suznih očiju zagrlili su se na tribinama stadiona Lusail. Isto su uradili i argentinski novinari.

A igrači su se posle poslednjeg zvižduka zanosili u svlačionici, pevajući pesme — jedan refren kaže da Dijego Maradona i njegova majka s neba bodre Mesija — dok su skakali gore-dole po sedištima i udarali pesnicama o zidove . Golman Argentine Emi Martinez stajao je na stolu u sredini sobe, zamahujući peškirom iznad glave.

Toliko o potrebi da se „održi ravnoteža“, kao što je Skaloni predložio poslije utakmice.

„Ljudi će misliti da sam lud, ali dobro, pobjedili smo, slavimo, to se dešava“, rekao je Skaloni.

„Ali sutra moramo da pripremimo (sledeću) utakmicu. To je kao kada smo pobedili u finalu Kupa (Amerika) i morali smo da razmišljamo šta je sledeće. Radost ne traje dugo.”

Ostaje da se vidi da li će argentinski igrači moći da izađu sa ovog emotivnog tobogana uoči meča sa Poljskom u srijedu.

Remi možda neće biti dovoljan pa će Argentina morati da igra za pobjedu na stadionu 974 u Dohi u meču koji se igra istovremeno sa Meksikom i Saudijskom Arabijom u Grupi C.

Možda će biti potrebne mirne glave, mada to ne izgleda kao u Argentini.

Zaista, Mesi je mislio da je to problem njegovog tima dok se Argentina borila da pronađe put kroz tvrdoglavu odbranu Meksika u prvom satu meča. Moglo se videti kako Mesi moli svoje saigrače da se opuste.

„Znali smo da ponekad idemo prebrzo i zato smo pravili greške“, rekao je on.

Mesi je rekao da je Argentina bila zabrinuta u utakmici protiv Saudijske Arabije, koja je takođe odigrana pred desetinama hiljada navijača Albicelestea na stadionu Lusail koji može da primi skoro 89.000 ljudi. Utakmica u Meksiku od 88.966 gledalaca bila je najveća na utakmici Svjetskog prvenstva od 1994. godine.

Za utakmicu protiv Poljske na stadionu će biti oko polovina tog broja.

To bi se moglo pokazati kao blagoslov za Argentinu.