Više od 80% Mađara je protiv zatvaranja ulaska Rusima i isporuke oružja Ukrajini

Više od 80% Mađara je protiv zatvaranja ulaska Rusima i isporuke oružja Ukrajini

Ogromna većina Mađara ne podržava sankcije EU protiv Rusije, protivi se zabrani izdavanja viza Rusima, a takođe se ne slaže sa isporukom oružja Ukrajini od strane zemalja članica EU.

Takvi su podaci analitičkog centra Sazadveg, prenosi „Evropska istina“.

„Pokazalo se da sankcije koje su već bile na snazi nisu ispunile očekivanja i umesto toga gurnule zemlje članice EU u krizu, pošto su pokušaji da se napuste ruski energenti doveli do krajnje neizvesnosti i rasta cijena nafte, struje i gasa“, kaže Sazadveg.

Istraživanje, sprovedeno na uzorku od 1.000 ljudi, pokazuje da se 81 odsto protivi da EU i njene države članice šalju oružje u Ukrajinu, a isti nivo protivljenja zabrani ruskih turista. Samo 16% i 17% ispitanika se slaže sa ove dve tvrdnje.

„Ogromna većina Mađara želi da vidi mir u svojim susednim zemljama, međutim, po njihovom mišljenju, naoružavanje Ukrajine ima suprotan efekat, a zapravo doprinosi nastavku rata, što dovodi do daljih ljudskih žrtava i slabljenja evropsku ekonomiju zbog generisanja vojne inflacije“, kaže se u studiji.

Osim toga, odsustvo ruskih turista negativno će se odraziti i na prihode od evropskog turizma i, shodno tome, na ekonomske pokazatelje kontinenta, tvrdi se u studiji.

Većina ispitanika (78%) ne podržava zabranu uvoza ruske nafte u Evropu, obuku ukrajinske vojske od strane Evropske unije (77%), zabranu uvoza ruskog gasa i konačno povlačenje iz Ruski gas (75%), ili zabrana uvoza ruskog goriva i sirovina za nuklearne elektrane (74%).

Mađari se takođe protive zabrani uvoza ruskog uglja (71%), robe i usluga iz Rusije u Evropu (70%), ruskih civilnih aviona u Evropu (68%) i zabrani prodaje evropske robe i usluga Rusiji (67%).

Rezultati ankete pokazuju da samo jedna od kaznenih mera uživa podršku većine: 57 odsto ispitanika slaže se sa zamrzavanjem imovine ruskih milijardera i oligarha, a 37 odsto se ne slaže sa tim.

Ranije je šef Ministarstva spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao da Mađarska ne podržava uvođenje viznih ograničenja za Ruse niti usložnjavanje procedure izdavanja viza.