Tužilaštvo BiH: Zamjenik direkotora SIPA pobjegao u Hrvatsku kako ne bi bio uhapšen

Tužilaštvo BiH: Zamjenik direkotora SIPA pobjegao u Hrvatsku kako ne bi bio uhapšen

Zoran Galić, koji je bio na čelu dvije od tri državne policijske agencije u Bosni i Hercegovini (BiH), ilegalno je prešao granicu i pobjegao u Hrvatsku kako ne bi bio uhapšen, potvrđeno je 9. jula iz Tužilaštva BiH za Radio Slobodna Evropa.

Galić, aktuelni zamjenik direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, je osumnjičen za zloupotrebe položaja ili ovlašćenja i primanje dara u vrijeme dok je bio direktor Granične policije BiH.

Galića je trebalo da uhapse službenici SIPA, policijske agencije u kojoj je za zamjenika direktora imenovan u martu 2023. godine.

Prethodno je bio direktor Granične policije BiH od 2014. do 2023., a prije toga je sedam godina bio šef policije u Zapadnohercegovačkom kantonu, koji se graniči s Hrvatskom. Do tada je bio načelnik policije u rodnom Posušju.

„Postoje osnove sumnje da je za sada nepoznato lice iz institucija koje su uključene u istragu, osumnjičenom Zoranu Galiću dostavilo informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega“, saopštili su iz Tužilaštva BiH.

Iz državnog tužilaštva navode da je Galić 8. jula popodne, nakon što je saznao da će biti uhapšen, „ilegalno prešao granicu BiH, te pobjegao u Hrvatsku gdje se i sada nalazi“.

Tužilaštvo BiH dodaje da će, zajedno s domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, sprovesti istragu kako bi identifikovali i u skladu sa zakonom procesuirali navedeno lice.

Iz Tužilaštva BiH su saopštili da je 8. jula uhapšen Blagoje Milović, pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje. Uhapšen je i Ivica Bago iz Gruda, grada u zapadnoj Hercegovini, koji je državljanin i BiH i Hrvatske, a koji je ranije hapšen u Splitu i sumnjičen za šverc cigaretama.

Iz Tužilaštva BiH navode da su Milović i Bago osumnjičeni za organizovani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlašćenja i drugih krivičnih djela.

„Istraga koja se provodi s MUP-om Republike Srpske, u ovom predmetu korupcije visokog nivoa se nastavlja dalje, a sprovodi se uz direktnu podršku EUROPOL-a“, saopštili su iz Tužilaštva BiH.