Srbija upozorava EU da gubi „sve što joj je ostalo“ od svog kredibiliteta

Srbija upozorava EU da gubi „sve što joj je ostalo“ od svog kredibiliteta

EU će izgubiti sav svoj autoritet i kredibilitet ako i dalje bude insistirala na tome da kosovski Srbi uklone barikade koje su postavljene usred poslednjih tenzija u otcepljenom regionu, izjavila je  premijerka Ana Brnabić. Najviši diplomata bloka Žozep Borel zahtevao je da to učine, dodajući da EU neće tolerisati ono što je nazvao „nasilnim, kriminalnim delima na sjeveru Kosova“.

Premijer je optužio EU da potpuno zanemaruje potrebe kosovskih Srba rekavši da je blok samo „obratio pažnju… kada su na barikadama“. Njihovo podizanje nije bilo samo demonstracija „nezadovoljstva i očaja“, već „poziv na mir i poziv na akciju [od strane] međunarodne zajednice“, smatra Brnabić.

„Ti ljudi na barikadama jasno izražavaju svoje proteste i to rade mirno. Jedini način da se čuju, nažalost, je na barikadama“, dodala je ona.

Stotine Srba podiglo je u subotu barikade koje su blokirale puteve i ometale saobraćaj na dva velika granična prelaza na severu Kosova. Proteste je izazvalo hapšenje bivšeg prištinskog policajca optuženog za napad na patrole kosovskih policijskih snaga.

Ranije je tenzije u regionu izazvala odluka Prištine da zakaže vanredne izbore u četiri opštine u kojima dominiraju Srbi za 18. decembar. Glavne srpske političke stranke su tada najavile da će bojkotovati svako glasanje. Kako su barikade podignute, predsednica Kosova Vjosa Osmani najavila je odlaganje glasanja za april.