Belgija optužila četiri osobe u istrazi Evropskog parlamenta za korupciju

Belgija optužila četiri osobe u istrazi Evropskog parlamenta za korupciju

Belgijski sudija optužio je u nedjelju četiri osobe zbog navodnog primanja novca i poklona od jedne zalivske države da bi uticale na odluke u Evropskom parlamentu, optužbe koje su izazvale konsternaciju u Briselu.

Tužioci su u petak u Briselu pretresli 16 kuća i zaplijenili 600.000 evra (631.800 dolara) u okviru istrage o pranju novca i korupciji.

Prvobitno je privedeno šest osoba. Četvorica su optužena, a dvoje pušteno na slobodu, navodi se u saopštenju tužioca. Nisu imenovali nikog od umešanih.

Tužioci su rekli da su mesecima sumnjali da jedna zalivska država pokušava da utiče na odluke u Briselu. Izvor koji poznaje slučaj rekao je da je ta država domaćin Svetskog prvenstva Katar.

Katarski zvaničnik negirao je optužbe za moguće nedolično ponašanje.

„Svako povezivanje katarske vlade sa prijavljenim tvrdnjama je neosnovano i ozbiljno dezinformisano“, rekao je zvaničnik, dodajući da je Katar radio kroz angažovanje institucija i institucija iu punoj saglasnosti sa međunarodnim zakonima.

Evropski parlament je tokom vikenda saopštio da je suspendovao ovlašćenja i dužnosti jedne od svojih potpredsednica, grčke socijalistkinje Eve Kaili, u svetlu belgijske istrage.

Grčka socijalistička partija PASOK je u saopštenju saopštila da izbacuje Kailija iz svojih redova.

Nije odmah jasno da li je optužena u tom slučaju. Njena kancelarija nije odgovarala na telefonske pozive niti je odgovorila na imejl sa zahtevom za komentar.

Tužioci su rekli da su u subotu takođe pretražili dom drugog poslanika EU, a da nikog nisu priveli. Član belgijske socijalističke partije Mark Tarabela potvrdio je da je to bio njegov dom i da su mu oduzeti kompjuter i mobilni telefon.

„Pravosudni sistem radi svoj posao prikupljanja informacija i istrage, što smatram sasvim normalnim. Nemam apsolutno šta da krijem i odgovaraću na sva pitanja istražitelja“, naveo je on u saopštenju.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni rekao je za italijansku televiziju Rai 3 da se čini da je slučaj „veoma ozbiljan“.

„Ako bi se potvrdilo da je neko uzeo novac da bi pokušao da utiče na mišljenje Evropskog parlamenta, to će zaista biti jedna od najdramatičnijih priča o korupciji poslednjih godina“, dodao je on.

Evropski parlament bi ove nedjelje trebalo da glasa o predlogu za produženje bezviznog režima u EU za Kuvajt, Katar, Oman i Ekvador. Neki poslanici su predložili da debata i glasanje budu odloženi.