Parlament Holandije predlaže zamrzavanje pristupanja Srbije EU zbog nepridržavanja sankcija Ruskoj Federaciji

Parlament Holandije predlaže zamrzavanje pristupanja Srbije EU zbog nepridržavanja sankcija Ruskoj Federaciji

Donji dom holandskog parlamenta – Predstavnički dom – doneo je rezoluciju kojom se poziva da se Evropska komisija ovlasti da kazni Srbiju zbog odbijanja da se pridruži sankcijama Evropske unije Rusiji, prenosi „Evropska istina“.

Prema tekstu rezolucije, usklađenost spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU pala je na 45 odsto 2022. godine, dok je godinu dana ranije bila 64 odsto, što je „važan kriterijum u procesu proširenja” bloka. .

„Zločinački rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine čini važnijim nego ikada da se zemlje kandidati i članice EU pridržavaju odredbi zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU“, napominju holandski poslanici.

Oni su pozvali vladu Holandije da se obrati Evropskoj komisiji sa zahtjevom da do oktobra 2023. godine izađe sa „predlozima na osnovu kojih će se, u procesu pristupanja EU sa zemljom kandidatom, posljedice za neusaglašenost sa Može se primeniti zajednička spoljna i bezbjednosna politika, posebno zamrzavanje procesa pristupanja.” .

Iako u Holandiji sam parlament nema direktnu vezu sa sprovođenjem spoljne politike, on vladi daje smjernice na koje treba da se orijentiše. To se posebno dogodilo u slučaju Amsterdamskog blokiranja pristupnih pregovora sa Albanijom.

Osim Belorusije, Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije podržala evropske sankcije Moskvi nakon invazije na Ukrajinu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je međunarodni pritisak da podrži sankcije nazvao „lovom na vještice“.

Predsednik Srbije je 26. februara izjavio da njegova zemlja neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji, jer smatra da je najbolje da održava prijateljstvo sa Moskvom. On je takođe nazvao ruski i ukrajinski narod bratskim i naglasio da će se Srbija u politici sankcija rukovoditi isključivo svojim vitalnim interesima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je tvrdio da Srbija mnogo pati zbog odbijanja da uvede sankcije Rusiji. I pored toga što bi se u slučaju njihovog uvođenja „živelo deset puta bolje“, Srbija će ovaj korak izbegavati do kraja.

On je članstvo Srbije u EU nazvao jednim od uslova za pristupanje sankcijama Rusiji.