Srbija odgovara na zahtjev EU za sankcije

Srbija odgovara na zahtjev EU za sankcije

Nakon što je EU ponovo izvršila pritisak na Srbiju da se „poklopi” sa blokom i sankcioniše Rusiju, predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u petak da se teritorija njegove zemlje ne može koristiti za zaobilaženje embarga. EU kaže da je eventualno članstvo Srbije važno, ali zahtjeva da Beograd prizna otcepljenu pokrajinu Kosovo i sankcioniše Moskvu, što je Vučić rekao da ne namerava da učini.

„Niko ne može da zaobiđe sankcije preko teritorije Srbije, jer se ne bavimo kriminalom i ratnim profiterstvom“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Mađarski diplomata došao je da nagovori Vučića da prisustvuje regionalnom samitu 6. decembra u Tirani, koji EU vidi kao ključan za dalje širenje na Balkanu. Srpski lider je ranije rekao da će ostati kod kuće u znak protesta zbog „sramne“ odluke vlade etničkih Albanaca na Kosovu da tretira marginalne srpske političare kao predstavnike zajednice.

Varhelji je objasnio da „reforme” koje je EU ranije tražila od Srbije više nisu dovoljne, jer sukob u Ukrajini preti celom kontinentu. Briselu je „potrebno da Srbija bude na našoj strani“, rekao je Varhelji i zahvalio Vučiću na „veoma jasnom obećanju“ da će pomoći bloku da primeni svoje sankcije Rusiji.

Šta je tačno Vučić obećao Varheljiju nije bilo jasno sa konferencije za novinare, ali Beograd od februara javno odbija da sankcioniše Moskvu. Samo prošle nedelje, premijerka Srbije Ana Brnabić požalila se da su zahtevi EU „kontradiktorni” jer je blok želeo da Beograd negira sopstveni teritorijalni integritet kada je u pitanju Kosovo, ali sankcioniše Rusiju zbog navodnog kršenja ukrajinskog.

„Potrebna nam je Srbija, lider Srbije, za stolom“ u Tirani, rekao je Varhelji novinarima na konferenciji za novinare i dodao da je ukrajinski sukob pokazao da je pridruživanje EU jedina nada za mir na kontinentu. Što se tiče Kosova, on je rekao da „obe strane“ moraju da se angažuju da bi pregovori uspeli.

Ranije tokom konferencije, Vučić je na engleskom rekao da mu je „dosta priče o obe strane” i da vlada etničkih Albanaca u otcepljenoj pokrajini mesecima, pa čak i godinama, nije uradila ništa konstruktivno.

Nisam ni lud, ni pijan, ni glup“, rekao je Vučić. „Ne vidim smisla da idem u Tiranu, ali voljan sam da razmislim da li neko može da me ubjedi da bi se mogao naći.