Srbija izaziva zabrinutost za snabdevanje naftom

Srbija izaziva zabrinutost za snabdevanje naftom


Predsjednik Vučić kaže da zemlja neće moći da uvozi rusku naftu od novembra

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da će njegova zemlja uskoro prestati da dobija uvoz ruske nafte zbog najnovijeg paketa sankcija EU.

On je objasnio da se rusko gorivo prvo tankerima doprema u Hrvatsku, a zatim se šalje na preradu Jadranskim naftovodom. Srbija uvozi skoro 70 odsto nafte koju potroši i skoro cijela dolazi tim putem.

„Svakodnevno se pojavljuju desetine novih problema… Od 1. novembra nećemo moći da uvozimo rusku naftu pod sadašnjim sankcijama, a ko zna koja će druga ograničenja biti doneta do tada“, rekao je Vučić.

Zapadne sankcije Moskvi koštaće Beograd ove godine 600 miliona dolara, smatra Vučić. On je ranije rekao da je njegova zemlja pretrpela značajne gubitke zbog kazni, a posebno zbog ograničenja isporuke nafte.

EU je ovog mjeseca odobrila šesti krug sankcija Rusiji u vezi sa Ukrajinom, koji uključuje embargo na naftu. Države članice imaju šest mjeseci da zaustave uvoz ruske nafte bilo morem ili naftovodom i osam mjeseci da prekinu kupovinu „drugih rafinisanih naftnih derivata“. Međutim, postojaće privremeno izuzeće za zemlje koje su više zavisne od ruske energije, kao što su Češka, Mađarska i Bugarska.

Uprkos sve većem pritisku Evropske unije, Srbija je odbila da se pridruži ruskoj koaliciji za sankcije i održava veze sa Moskvom. Vučić je prošlog mjeseca rekao da će Srbija pre svega nastaviti da sledi sopstvene nacionalne interese.