Radi se na sastanku Zelenskog i Vučiča, ali nije lako – ambasador Ukrajine

Radi se na sastanku Zelenskog i Vučiča, ali nije lako – ambasador Ukrajine

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač rekao je da diplomate rade na organizovanju sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladimira Zelenskog, on je o tome ispričao u intervjuu za izdanje Nova.

Komentarišući Vučićeve riječi da dugo nije razgovarao sa Zelenskim, ukrajinski ambasador je napomenuo da „diplomate možda nisu uradile sve što je trebalo da urade da bi do ovog razgovora došlo“.

„Međutim, situacija u kojoj se nalazimo nije laka za ovaj razgovor, jer treba da bude ispunjen konkretnim stvarima koje treba dobro promisliti s obzirom na situaciju u Ukrajini“, dodao je Tolkač.

On je potvrdio da su diplomate dobile zadatak da organizuju sastanak predsednika Srbije i Ukrajine, „i na tome radimo”.

„Postoji mnogo pitanja o kojima treba razgovarati ne samo sa predsednikom, već i sa mnogim ministarstvima i ministrima. To su prije svega ekonomska pitanja, naša zajednička saradnja sa međunarodnim organizacijama, a tu su, naravno, i politička. moraju se precizirati pitanja i organizovati telefonski razgovor ili sastanak predsednika“, dodao je ambasador.

Tolkač je takođe napomenuo da dijalog Ukrajine i Srbije može da se zasniva na stvarima koje su „od zajedničkog interesa u međunarodnoj areni“, na primer, na međusobnoj podršci Srbije i Ukrajine teritorijalnom integritetu i suverenitetu dve države.

„Znamo da Srbija podržava Ukrajinu u tom smislu i glasa za rezolucije u UN. S druge strane, Ukrajina podržava Srbiju kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije u odnosu na Kosovo i Metohiju“, rekao je šef diplomatske misije Ukrajine. u Beogradu zabeleženo.