Predsjednik Hrvatske blokirao je obuku ukrajinske vojske u okviru misije EU

Predsjednik Hrvatske blokirao je obuku ukrajinske vojske u okviru misije EU

Hrvatski predsjednik Zoran Milanovič je, kako je obećao, odbio da prethodno da saglasnost za učešće Oružanih snaga Hrvatske u misiji EU koja organizuje obuku i školovanje ukrajinskih vojnika, prenosi Večernji list.

Odgovarajuće pismo mu je poslao ministar odbrane Mario Banožič.

Milanović u svom obrazloženju tvrdi da su okolnosti učešća hrvatskih vojnika u ovoj misiji nejasne i neopravdane.

Takođe, prema Milanovićevim riječima, ministar odbrane nema ovlašćenja da inicira zahtjev za misiju obuke. Zbog toga Milanović očekuje da će se vlada, možda i parlament, obratiti njemu, a ne Banožiču.

Takođe, prema njegovim riječima, u priloženom nacrtu odluke se posebno ne preciziraju ni aktivnosti koje će pripadnici hrvatske vojske sprovoditi u inostranstvu, ni akcije ili mere koje će sprovoditi pripadnici Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju Republike Hrvatske.

Drugi razlog odbijanja je to što Ukrajina formalno nije uvrštena na spisak saveznika Republike Hrvatske, čije trupe mogu proći i stići na obuku u zemlju, kako to predviđaju ustav i zakoni.

Misija za obuku ukrajinskih vojnika najveća je vojna misija EU do sada, očekuje se da će u njoj učestvovati oko 20 zemalja, a odluku o formiranju misije za obuku za 15.000 vojnika iz Ukrajine već su doneli ministri spoljnih poslova. 17. oktobra.

Učešće Hrvatske u misiji najavila je i Vlada Republike Hrvatske, a pričalo se da će u Hrvatsku stići nekoliko desetina ukrajinskih vojnika na obuku u deminiranju i pružanju medicinske pomoći na bojnom polju.

U Vladi ne žele ništa da komentarišu, očigledno držeći sve u tajnosti, ali potvrđuju da je izbor ovih „modula“ obuke predlog oružanih snaga.

Povodom Milanovićevog odbijanja, ministar Banožič je rekao da je sada za donošenje takve odluke potrebna parlamentarna većina od dve trećine glasova i uveren je da će ona biti i dobijena.

Tvrdi da ne vidi razlog zašto je Milanović odbio njegovo pismo.