Kosovo suspenduje srpskog komandira policije kako rastu etničke tenzije

Kosovo suspenduje srpskog komandira policije kako rastu etničke tenzije

Kosovski ministar unutrašnjih poslova rekao je da je regionalni srpski policijski komandant suspendovan u četvrtak jer je odbio da podrži legalni napor Prištine da natera srpske manjine da zamjene stare automobilske tablice prije nezavisnosti kosovskim državnim tablicama.

„Odbijanje sprovođenja legitimnih odluka institucija Republike Kosovo je pre svega ozbiljno narušavanje bezbednosti i stabilnosti naše zemlje“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Dželal Svekla u saopštenju.

Tenzije između Srbije i njene bivše otcepljene pokrajine Kosovo ponovo su se pojavile ove godine nakon što je Priština obećala da će primjeniti zakon koji od Srba zahtjeva da uklone stare registarske tablice koje datiraju prije gerilskog ustanka 1998-99. koji je doveo do nezavisnosti.

Kosovska vlada je saopštila da će nastaviti da izdaje upozorenja srpskim vozačima do 21. novembra, nakon čega će početi da izriče novčane kazne, a zatim će, ukoliko registracije ne budu promenjene do 21. aprila 2023, oduzimati vozila prekršaje.

Nenad Đurić, komandir policije zadužen za severni džep Kosova gde živi oko 50.000 etničkih Srba, izjavio je da njegovi službenici neće sprovoditi zakon o registarskim tablicama jer je politički i „uperen protiv mog etničkog srodstva“.

Policija je saopštila da su dva hica ispaljena na improvizovanu policijsku stanicu blizu granice sa Srbijom, ali niko nije povrijeđen.

Srbija je u utorak stavila svoju vojsku u stanje pripravnosti rekavši da je nekoliko dronova ušlo u njen vazdušni prostor sa Kosova. Priština je negirala da su dronovi leteli sa Kosova u Srbiju i optužila svog sjevernog suseda da pokušava da širi paniku.

Nekoliko drugih pokušaja Prištine da ubedi oko 10.000 srpskih vozača da promene tablice naišlo je na nasilan otpor na severu Kosova, rasadniku srpskog nacionalizma.

Glavni pobornici Kosova, Sjedinjene Države i Evropska unija, pozvali su premijera Aljbina Kurtija da odloži primjenu presude o automobilskim tablicama za još 10 mjeseci, ali je on to odbio.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, ali etnički Srbi koncentrisani na sjeveru Kosova i dalje odbijaju autoritet Prištine i žele da se njihova oblast pridruži Srbiji.