EU: Srbija i Kosovo na ivici najopasnije krize u poslednjoj deceniji

EU: Srbija i Kosovo na ivici najopasnije krize u poslednjoj deceniji

Evropska unija smatra da su Srbija i Kosovo na ivici opasne krize i poziva obe strane da ispune svoje obaveze u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Ovo je izjavio šef diplomatije EU Žozep Borel, piše Euractiv.

„Veoma smo zabrinuti zbog situacije na Zapadnom Balkanu“, rekao je Borel posle sastanka ministara spoljnih poslova EU na kojem se razgovaralo o situaciji u regionu, dodajući da „nepotrebne i kontraproduktivne tenzije“ između Kosova i Srbije „dozižu veoma, veoma opasnom nivou“ i stvaranje situacije da smo „nažalost na ivici nove krize“.

Govoreći o najnovijim tenzijama, on je to nazvao najozbiljnijom i najopasnijom krizom u poslednjih deset godina i rekao da je povlačenje Srba iz kosovskih institucija stvorilo vakuum.

„U ovom vakuumu može da se desi najgore, tako da obe strane moraju da pokažu više fleksibilnosti“, upozorio je Borel.

Situacija na sjeveru regiona je poslednjih nedjelja postala nestabilnija, a pripadnici srpske zajednice podneli su ostavke iz kosovskih institucija u znak protesta protiv zahteva vlade da svi automobili u vlasništvu građana Kosova imaju kosovske registarske tablice. Srbija se tome protivi jer i dalje ne priznaje nezavisnost Kosova.

„Kosovski Srbi moraju da se vrate u institucije. Kosovske vlasti moraju da pokažu fleksibilnost u pitanju registarskih tablica i da bez odlaganja rade na primeni sporazuma o pridruživanju opština sa srpskom većinom“, dodao je on.

Podsetimo, EU je povećala obim policijske misije na Kosovu posle demarša Srba