EU je postigla sporazum o bezviznom putovanju sa Kosovom od 1. januara 2024. godine

EU je postigla sporazum o bezviznom putovanju sa Kosovom od 1. januara 2024. godine

Predstavnici zemalja članica EU saglasili su se sa predlogom da se vizni režim za građane Kosova liberalizuje od 1. januara 2024. godine, prenosi Euractiv.

Odgovarajuća odluka doneta je na sastanku savjetnika za vize u utorak u Briselu. Datum 1. januar 2024. predložila je Španija, jedna od pet zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova od Srbije, koja je proglašena 2008. nakon kosovsko-srpskog rata 1998-1999.

Francuska je prvobitno predložila da se liberalizacija viznog režima poveže sa funkcionisanjem sistema ETIAS, na čemu je insistirala Španija.

Češka Republika, koja trenutno predsedava rotirajućim predsedavajućim Evropskim savetom, zalagala se za donošenje odluke o liberalizaciji viznog režima tokom svog šestomesečnog predsedavanja. Kosovo je ispunilo uslove za liberalizaciju viznog režima najmanje od 2018. godine, ali se više puta suočavalo sa preprekama i kašnjenjima u odluci iz različitih razloga.

Tokom prošlonedjeljnog sastanka, Španija, Slovačka i Švedska zatražile su dalja pojašnjenja o predlogu.

Odobreni predlog pripremilo je češko predsedništvo prošle nedjelje, a u njemu se navodi da liberalizaciju treba vezati za funkcionisanje ETIAS sistema.

Kako je saopšteno, Evropska komisija je odložila pokretanje sistema ETIAS, prema kojem putnici iz zemalja bez viza moraju da plate taksu od 7 evra svake tri godine da bi odobrili svoja putovanja.

Evropska unija je još 2016. godine usvojila principijelnu odluku o promeni procedure za prelazak granice za državljane onih zemalja koje imaju pravo da uđu u EU bez vize. Evropski parlament je 2018. godine odobrio zakon kojim se postavljaju parametri novog sistema pod nazivom ETIAS.

Nova šema predviđa da će nakon pokretanja i nakon prelaznog perioda ulazak iz zemalja bez viza u EU sa biometrijskim pasošem biti moguć u slučaju prethodne registracije (autorizacije) u novom sistemu.