URA i Demokratska Crna Gora dogovorili se o savezu na budućim izbornim ciklusima

URA i Demokratska Crna Gora dogovorili se o savezu na budućim izbornim ciklusima

Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA dogovorili su se o savezu koji predviđa zajedničke nastupe na budućim izbornim ciklusima, saznaju “Vijesti”.

Osim što će Građanski pokret URA podržati kandidaturu lidera Demokrata Alekse Bečića na predstojećim predsjedničkim izborima, oni će sastaviti i zajedničku listu za naredne parlamentarne izbore. Kako je rečeno “Vijestima”, cilj je objedinjavanje “političkog centra”, pa će lista biti otvorena i za druge političke subjekte, uključujući i Pokret Evropa sad.

URA i Demokrate su svojevremeno nastupali zajedno u koaliciji, ali je u međuvremenu došlo do razlaza koji je znao povremeno i da preraste u otvoreni sukob vatrenim političkim saopštenjima, ali i optužbama za nezakonitosti.Nakon što je potom postavgustovska parlamentarna većina potrošila mjesec u pregovaranju o tome da li će formirati novu vladu ili će rekonstruisati staru, mandatar Lekić saopštio je juče da će obnoviti pregovore o sastavu svog kabineta.
Lider Demosa je, u intervjuu agenciji Mina, rekao da je odluku da obnovi pregovore o formiranju nove vlade donio nakon što ga je premijer Dritan Abazović obavijestio da ne može da obezbijedi podršku 41 poslanika za formiranje nove-stare vlade na čijem bi čelu on ostao. Protiv rekonstrukcije je Ujedinjena Crna Gora čiji je lider Goran Danilović saopštio da će podržati samo vladu na čijem će čelu biti Lekić.

Parlamentarna većina je prethodnih dana tražila način da izbjegne raspuštanje Skupštine nakon 16. marta pa se na sastancima lidera razgovaralo o više opcija – novoj vladi, tehničkoj i rekonstrukciji postojeće.

Lekić je potvrdio da bi u vladi bili i predstavnici Demokratskog fronta (DF).