Ukrajina „15 ili 20 godina“ od ulaska u EU – Francuska

Ukrajina „15 ili 20 godina“ od ulaska u EU – Francuska

Pristupanje Kijeva Evropskoj uniji će potrajati „veoma dugo“, rekao je francuski ministar za Evropu

Ubrzo pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji nije moguće i proces će potrajati „veoma dugo“, izjavio je u nedelju francuski ministar evropskih poslova Kleman Bo, kako prenosi RT.

„Moramo biti iskreni. Ako kažemo da će Ukrajina ući u EU za šest mjeseci, godinu ili dvije godine, lažemo. To nije istina. Verovatno je 15 ili 20 godina. Potrebno je mnogo vremena“, rekao je Beaune za radio J.

„Ne želim da Ukrajincima nudim bilo kakve iluzije ili laži“, dodao je on.

Beaune, kojeg Politico opisuje kao „štićenika od poverenja” predsjednika Emanuala Makrona, imenovan je u petak za ministra evropskih poslova u vladi koju vodi premijerka Elizabet Born.

On je predložio da Ukrajina treba da postane deo političkog života EU, ponovivši ideju stvaranja zamene za članstvo, koju je izrazio Makron.

„U međuvremenu, dugujemo Ukrajincima… politički projekat u koji oni mogu da uđu“, rekao je Beaune.
Ranije ovog mjeseca, Makron je priznao da bi proces pridruživanja Ukrajine EU mogao da potraje „nekoliko decenija“. „Čak i da im sutra damo status kandidata, svi savršeno dobro znamo da bi proces dopuštanja da se pridruže trajao nekoliko godina, nesumnjivo nekoliko decenija“, rekao je on na sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu 9. maja.

Blok može da uspostavi „evropsku političku zajednicu“ za Ukrajinu i druge zemlje nečlanice, koja bi „dozvolila demokratskim evropskim nacijama… da pronađu novi prostor za političku saradnju, bezbjednost, saradnju u energetici, transportu, investicijama, infrastrukturi , kretanje ljudi“, predložio je francuski predsjednik.

Makronov predlog je, međutim, razbesneo najviše ukrajinske zvaničnike, koji su odbacili bilo kakve pokušaje da se zemlji da zamjena umesto punopravnog članstva u EU. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je, na primjer, naveo da je ta ideja rezultat pritiska Rusije.

„Ne trebaju nam kompromisi. Verujte mi, to neće biti kompromisi između Evrope i Ukrajine. Ovo će biti još jedan kompromis između Evrope i Ruske Federacije“, rekao je Zelenski u subotu. „Apsolutno sam siguran u to. To je diplomatski, politički uticaj ruskih zvaničnika, birokrata i lobista.
Pridruživanje EU je godinama bila jedna od glavnih tema razgovora ukrajinskih prozapadnih političara, ali je malo napretka napravljeno. Težnja ka pridruživanju bloku revitalizovana je otkako je Rusija pokrenula vojnu operaciju velikih razmjera protiv Kijeva krajem februara. Ukrajina je podnela zvaničan zahtjev da postane država članica, a očekuje se da će Evropska komisija izneti svoj stav po tom pitanju u junu.

Ostavite odgovor