U srijedu na dnevom redu Skupštine smanjivanje cijena

U srijedu na dnevom redu Skupštine smanjivanje cijena

Smanjenje akciza na gorivo, PDV-a, kao i ograničavanje cijena osnovnih životnih namirnica biće na dnevnom redu Skupštine u srijedu i njihova primjena se može očekivati za 20-ak dana. I dok iz parlamentarne većine objašnjavaju da zbog poštovanja procedura set tih ekonomskih mjera nije usvojen prošle sedmice kada je izabrana Vlada, iz Sindikata i NVO sektora tvrde da su poslanici još jedno pokazali da su im politički interesi iznad građana, prenosi Rtcg.

Da građani ne smiju biti taoci fotelja, proteklih mjeseci poručivali su i iz vlasi i opozicije zabrinuti što zbog blokade Parlamenta, Crna Gora jedina u svijetu nije u mogućnosti da ograniči rast cijena goriva i osnovnih životnih namirnica. Nakon što su se prošle sedmice poslije višemjesečne pauze vratili u klupe, poslanici su izabrali novu vladu, a set ekonomskih mjera koji je predložila vlada Zdravka Krivokapića nijesu razmatrali, dok su odbili da raspravljaju i o identičnim SD-ovim prijedlozima zakona.

U Uniji slobodnih sindikata i NVO sektoru kažu da su političari i ovoga puta pokazali da su im interesi građana na posljednjem mjestu.

„Mi smo od polovine prošle godine tražili da se limitiraju cijene goriva.uzalud smo to tražili i krajem prošle godine i u januaru ove godine . Vidite da su političari više okrenuti svojim nego interesima građana nažalost“, kaže Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata.

„Kada su političari u tim opozicionim klupama onda je taj senzibilitet prema građanima je popriličan i naglo se budi, a kada pređete na ovu drugu stranu i kada ste u poziciji da možete da odlučujete onda izgleda da taj senzibilitet prema građanima naglo blijedi“, ocijenila je Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu.

No, iz partija vlasti kažu da na usvajanje zakona u ovom slučaju nisu uticali politički interesi.

Iz SDP-a pojašnjavaju da je riječ samo o poštovanju procedure.

„Pitanje je samo procedure da li će ići prije ili posle izbora vlade, naravno da je procijenjeno da taj zakon može da ide u formi u kojoj je predat,a koji je istovjetan prijedlogu koji su predložile kolege iz SD-a. Ono što je najbitnije kada se prijedlog tog zakona usvoji u srijedu ili četvrta , tako da već od one naredne nedjelje tehnički se može očekivati smanjenje akciza i pripadajuće stope PDV-a“, ističe funkcioner SDP-a Mirko Stanić.

Ukoliko se usvoje isti prijedlozi zakona gorivo bi za 20-ak dana moglo biti jeftinije od 22 do 33 centa, dok bi cijena litra ulja bila niža za 15, a brašna od 4 do 5 centi po kilogramu.

Ostavite odgovor