Turska će u junu razgovarati sa Švedskom o pristupanju NATO-u

Turska će u junu razgovarati sa Švedskom o pristupanju NATO-u

Predstavnici Turske i Švedske održaće sastanak u prvoj polovini juna na kojem će razgovarati o izgledima da Stokholm pristupi Severnoatlantskom savezu, koji je trenutno blokiran od strane Ankare zbog, kako kaže, nedovoljne borbe protiv terorizma.

Kako piše „Evropska istina“, ovo je u intervjuu za Anadolu Agenci izjavio savjetnik predsjednika Turske Ibrahim Kalin.

Zvaničnik je napomenuo da Švedska još nije u potpunosti ispunila zahteve turske strane u vezi sa članstvom u NATO-u, a Ankara je to „više puta jasno i jasno rekla švedskoj strani“.

„Nakon što je naš parlament odobrio članstvo Finske u NATO, dogovorili smo se da sledeći sastanak (sa Švedskom – prim. aut.) održimo u prvoj ili drugoj nedelji juna“, dodao je Kalin, objašnjavajući vreme činjenicom da je 1. juna novi antiterorističkog zakona, što će biti korak ka njenom ispunjenju zahteva Ankare.

Erdoganov savetnik je naglasio da Stokholm do 1. juna mora da ispuni i druge zahteve – nije precizirao koje.

„Ne smatramo ispravnim izjave poput: „Švedska je uradila svoj deo posla, sada je na redu Turska, Turska mora da uradi svoj deo.“ Jasno je koji su naši kriterijumi i naši zahtevi. U kojoj mjeri su oni ispunjeni, lako možete proveriti. brojčano i činjenično“, dodao je on.

Kao što znate, u utorak je Finska zvanično postala 31. punopravna članica Sjevernoatlantske alijanse.

Zemlja je podnela zahtev za ulazak u NATO zajedno sa Švedskom, ali je Turska u martu odlučila da odloži ratifikaciju pristupanja Stokholma, navodeći kao razlog nedovoljnu borbu protiv terorizma.

Dan ranije, generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse Jens Stoltenberg naglasio je u utorak da je Švedska, kao i Finska, ispunila sve uslove za punopravno članstvo u NATO-u i izrazio nadu u brzu implementaciju ovog procesa.