Truss najmanje popularan britanski premijer u istoriji – anketa

Truss najmanje popularan britanski premijer u istoriji – anketa

Rejting odobravanja britanske premijerke Liz Trus pao je na novi minimum od -47 u anketi Observera objavljenoj u nedjelju. Njena popularnost je niža nego što je Boris Džonson bio na vrhuncu njegove političke karijere i najgora je ikada zabeležena od strane britanske novinske kuće.

Prema istraživanju, oko 64% ​​glasača ne odobrava posao koji Truss radi, dok samo 16% odobrava, što dovodi do ukupne ocijene odobravanja od -47 kada se zaokruži. Podjednako nepopularan među pristalicama i protivnicima Bregzita, većina glasača (53%) smatra da bi Trus trebalo da podnese ostavku, samo mjesec dana nakon što je preuzela dužnost.

Trussov turobni rejting odobravanja dolazi uprkos tome što je novi premijer održao glavni govor na godišnjoj konferenciji Konzervativne stranke u Birmingemu prošle nedjelje. Ovakvi događaji obično daju liderima podsticaj u anketama, jer dobijaju priliku da objasne svoju političku platformu prijemčivoj masi.

Međutim, Trussovo pojavljivanje u Birmingemu usledilo je dve nedelje nakon što je kancelar Kvasi Kvarteng predstavio „mini budžet“ koji je predviđao smanjenje poreza u vrednosti od milijarde funti koje je dovelo do pada britanske funte i Međunarodnog monetarnog fonda koji je pozvao Trussa da „ponovno proceni“ njen plan, tvrdeći da bi to samo povećalo inflaciju i nejednakost.

Trusova je ostala pri svom pištolju, tvrdeći da je njen ekonomski plan neophodan da bi „naša ekonomija rasla,“ i okrivljujući Rusiju za posrnulu ekonomiju Velike Britanije i krizu troškova života.

Premijerov rejting je sada niži nego što je Boris Džonson bio na vrhuncu skandala „Partigejt“, koji je doveo do njegove ostavke u julu. Takođe je niža od one koju je imala Tereza ​​Mej u nedeljama prije njene ostavke 2019. i najniža je ocena premijerke koju je ikada zabeležio Observer.