Rusija preuzima veliki naftni projekat

Rusija preuzima veliki naftni projekat

Ruski projekat nafte i gasa na Dalekom istoku Sahalin-1, koji trenutno vodi američka kompanija Ekkon Mobil, biće prebačena na lokalni entitet, prema ukazu koji je u petak potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Uredba nalaže ruskoj vladi da formira novo pravno lice koje će preuzeti prava i odgovornosti projekta, prava investitora i njegovog operatera, podružnicu Ekkon Mobil Ekkon Neftegas Limited, koja ima 30% udela u projektu. Ruska naftna kompanija Rosnjeft, indijska kompanija ONGC Videsh i japanska kompanija SODECO takođe imaju udela u tom poduhvatu. Novim operaterom će upravljati podružnica Rosnjefta Sakhalinmorneftegaz-shelf.

Stranim zainteresovanim stranama je sada dat mjesec dana da objave da li žele da zadrže svoje udjele u novoj kompaniji. Onima koji se odluče da to ne urade biće ponuđena kompenzacija, koja će biti prilagođena potencijalnim gubicima izazvanim obustavom proizvodnje na Sahalinu-1 ranije ove godine.

Ekkon Neftegas Limited je u martu saopštio da namjerava da se povuče iz projekta, a u aprilu je najavio uvođenje više sile, koja je skoro potpuno zaustavila proizvodnju nafte i gasa sa 220.000 barela dnevno koje je vadila pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini. Ekson još nije komentarisao dekret Sahalin-1.

Rusija je koristila sličnu strategiju ranije ove godine da preuzme potpunu kontrolu nad Sahalinom-2, još jednim projektom nafte i gasa na ruskom Dalekom istoku, koji je delimično bio u vlasništvu britanskog Šela i japanskih Micuija i Micubišija. Obe japanske firme su se složile da prenesu svoje udele u projektu na novog operatera, dok je Shell izašao iz poduhvata.

Jasutoši Nišimura, šef japanskog ministarstva ekonomije, trgovine i industrije, rekao je u nedelju da je Sahalin-1 i dalje važan za snabdevanje Japana energijom, iako zemlja trenutno ne dobija naftu sa lokacije.

„Japan 90% zavisi od snabdevanja naftom sa Bliskog istoka, ali projekat Sahalin-1 je važan u smislu diversifikacije uvoznih kanala i obezbeđivanja stabilnih snabdevanja. Zbog toga bismo želeli da razjasnimo namere ruske strane i odlučimo o konkretnim daljim akcijama u bliskoj konsultaciji sa uključenim stranama“, rekao je Nišimura na TV kanalu NHK.