RTCG: Podrška Njemačke za napredak CG na evropskom putu

RTCG: Podrška Njemačke za napredak CG na evropskom putu

Već preuzimamo konkretne aktivnosti na jačanju sistema vladavine prava, što će pored jačanja demokratije u našem društvu, ubrzati put Crne Gore ka EU, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović na sastanku sa ambasadorom Njemačke Robertom Veberom.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata vlade, Marović je upoznala ambasadora s prioritetima Vlade koji su od samog početka njenog mandata, pored vladavine prava, usmjereni na reformu javne uprave i jačanje ekonomskog standarda.

„Prenijela je odlučnost Vlade da, zajedno sa ostalim granama vlasti, uz obavezno učešće civilnog društva, učini sve što je potrebno kako bi Crna Gora dostigla evropske standarde i postala sljedeća članica EU“, navodi se u saopštenju.

Ambasador Veber je istakao važnost jasne većine u Parlamentu za postizanje političkog konsenzusa oko neophodnih reformi.

„Crna Gora je pokazala društvenu zrelost tokom političke tranzicije u prethodnom periodu čime ste dokazali da ovdje demokratija funkcioniše. Nemačka će nastaviti da snažno podržava vaš evropski put, uz očekivanje da ćete konkretnim rezultatima ubrzati proces pristupanja EU“, poručio je ambasador.

Ambasador je kazao da će fokus saradnje između Crne Gore i Njemačke u narednom periodu biti u oblasti evropske integracije, ekonomije i turizma.