Predsjednik primnjen u Jerevanu sa najvišim državnim počastima

Predsjednik primnjen u Jerevanu sa najvišim državnim počastima

Jermenski predsjednik Vahanj Hačaturjan primio je u Jerevanu crnogorskog kolegu Mila Đukanovića uz najviše vojne i državne počasti.

U pitanju prva posjeta predsjednika Crne Gore Jermeniji od naše obnove nezavisnosti, Đukanović je rekao da je „realno najizdašniji resurs za unapređenje saradnje ekonomija“.

„Računam da ćemo u bliskoj budućnosti imati i uzvratne posjete zvaničnika Jermenije Crnoj Gori i da će to biti već prilika da krenemo u razradu  mogućnosti za dalje unapređenje međudržavne saradnje. Ova posjeta je bila i prilika da prezentiram ono što su dometi ekonomskog i demokratskog razvoja Crne Gore tokom posljednjih petnaestak godina od obnove nezavisnosti“, rekao je Đukanović.

„Vjerujem da je to realno ostvarljiv cilj u doglednoj budućnosti i vjerujem da je to cilj koji će, ne samo našu zemlju, nego region Zapadnog Balkana učiniti stabilnijim i prosperitetnijim. Takođe, želim da iskoristim i ovu priliku našeg zajedničkog obraćanja predstavnicima medija i ponovim jedno izuzetno poštovanje koje u Crnoj Gori imamo za napore koje Vi lično i državno rukovodstvo Jermenije ulažete na očuvanju i obezbjeđenju dugoročno održivog mira u vašem regionu. Crna Gora je država koja ima tradicionalne odnose sa Jermenijom, ali i država koja upravo osjećajući bliskost sa Južnim Kavkazom je u međuvremenu razvijala odnose i sa drugim državama: i sa Azerbejdžanom i sa Gruzijom. I ono što želimo sebi, želimo i vama. Nažalost, imali smo dosta burnu prošlost i svjedočimo tome kako su nesporazumi i nestabilnosti u našim regionima usporavali naš razvoj“, rekao je Đukanović.

Crnogorski predsjednik je rekao da Crna Gora veoma poštuje jermenske napore da se mirnim i političkim putem dođe do rješenja koja će značiti dugoročno održivi mir i stabilnost Južnog Kavkaza, „što je nužna pretpostavka za dinamičan ekonomski i demokratski razvoj“.

„Dakle, želimo vam sve najbolje, želimo vam istrajnost na tom putu, u uvjerenje da ćete biti uspješni u traganju za tim rješenjem i radujući se unaprijed našoj budućoj saradnji za koju vjerujemo da će značiti dalje obogaćivanje prijateljstva“, kazao je Đukanović.

Govorili o industriji, zdravlju…

Jermenski predsjednik rekao je da da su dvojica državnika govorili i o industriji, zdravlju, obnovljivim izvorima energije i saradnji u tim sektorima.

„Drago mi je što mogu da kažem da delegacija Predsjednika Crne Gore uključuje i Gradonačelnika Podgorice jer su Jerevan i Podgorica još od 1978. potpisali Sporazum o saradnji, a mi smo se sa Predsjednikom dogovorili da dodatno unaprijedimo saradnju glavnih gradova i da im damo novu energiju u saradnji“, rekao je Hačaturjan. 

Razgovarali su, kaže, o održivim rješenjima za mir u regionu i naporima koje Jermenija ulaže u tom pravcu.

„I drago mi je što mogu da kažem da imamo slaganje stavova vezano za regionalna pitanja i da smo naglasili značaj repatrijacije zatvorenika uključujući očuvanje jermenskog kulturnog nasleđa koje je sada pod kontrolom azarbejdžanskih vlasti“, kazao je on.

izvor RTCG