Vlada upućuje SDT-u Abazovićeve ugovore o lobiranju vrijedne 350.000 EURA

Vlada upućuje SDT-u Abazovićeve ugovore o lobiranju vrijedne 350.000 EURA

Vlada Crne Gore dostaviće Informaciju o korišćenju usluga lobiranja za potrebe bivše vlade Dritana Abazovića Specijalnom državnom tužilaštvu, naglašavajući da su u tom pravnom poslu počinjene ozbiljne zloupotrebe.

Informacija će, kako saznaje portal RTCG, biti usvojena na današnjoj sjednici Vlade. Po tom dokumentu, u arhivi generalnog sekretarijata Vlade nema originalno potpisanog i pečatiranog dokumenta, s tim da je ugovor potpisan u decembru 2022. godine a saglasnost Vlade data je tek 26. januara 2023. godine.

U Vladi Milojka Spajića su nedavno naveli da nedostaje akt koji bi predstavljao osnov zaključivanja ugovora sa pravnim dejstvom u odnosu na Vladu, te da nije ispoštovan ni Zakon o javnim nabavkama. Zaključuje se da je došlo do pogrešne primjene obavezujućih pravnih propisa prilikom pristupanja ovom pravnom poslu, piše portal Pobjeda.

Zakon o lobiranju u članu dva propisuje da je „lobiranje djelatnost kojom se vrši uticaj na organe zakonodavne i izvršne vlasti na državnom, odnosno lokalnom nivou, organe državne uprave, nezavisna tijela, regulatorna tijela, javne ustanove, javna preduzeća i druga pravna lica koja vrše javna ovlašćenja, odosno djelatnosti od javnog interesa ili su u većinskom državnom vlasništvu“.

„Zakon o lobiranju propisuje uslove za lobiste i odobrenje i uslove za registraciju za poslove lobiranja u Crnoj Gori, dok ne zabranjuje da se strana firma koja je registrovana u matičnoj državi kao lobista angažuje. S tim što je shodno članu 29 Zakona o lobiranju (podatke o naručiocu lobiranja) obaveza firme iz SAD-a informiše Agenciju za sprječavanje korupcije, u roku od osam dana od dana zaključenja ugovora o lobiranju“ , navodi se u Vladinom dokumentu.

Uzimajući u obzir da se radi o lobiranju za Vladu Crne Gore, dovodi se u pitanje validnost ugovora o lobiranju koji zaključuje Vlada jer ona shodno Ustavu Crne Gore vrši izvršnu vlast, dok poslove državne uprave vrše ministarstva i drugi organi uprave.