Švedska će finansirati NATO-ov antiteroristički fond

Švedska će finansirati NATO-ov antiteroristički fond

Kao deo svojih napora u borbi protiv terorizma i nastojanja da se pridruži NATO-u, švedska vlada je odlučila da finansira Alijansov fond za dobrovoljne nacionalne doprinose sa 10 miliona švedskih kruna (920 miliona dolara).

Kako prenosi „Evropska istina“, relevantno saopštenje je u ponedeljak postavljeno na sajt švedske vlade.

Napominje se da će doprinos biti usmeren na „podršku i jačanje uloge NATO-a u pružanju pomoći međunarodnoj zajednici u borbi protiv terorizma“.

„Švedska veoma ozbiljno shvata pretnju od nasilnog ekstremizma i terorizma. Terorizam ugrožava i pojedinačne države i međunarodni mir i bezbednost. Pretnja je globalna i stoga su potrebni globalni i multilateralni napori“, rekao je švedski ministar odbrane Pol Jonson.

Dobrovoljni nacionalni fond za borbu protiv terorizma NATO-a osnovan je 2010. godine kao podrška Alijansi u suprotstavljanju pretnji improvizovanih eksplozivnih naprava, a 2018. godine rad Fonda je proširen na suprotstavljanje širem spektru terorističkih sredstava.

Švedska je već poslala stručnjake u NATO-ov centar izvrsnosti za improvizovane eksplozivne naprave u Briselu i Madridu.

Ranije je saopšteno da Turska verovatno neće potpisati kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u pre kraja godine, a male su šanse da se to dogodi pre izbora sledeće godine.

Zvaničnici su rekli da turska vlada ne planira da traži parlamentarnu ratifikaciju članstva Švedske osim ako ne ispuni trenutne zahteve za okončanje kurdskih separatističkih aktivnosti, izručenje osumnjičenih i potpuno ukidanje ograničenja na prodaju oružja Ankari.

Kao što znate, Turska i Mađarska su trenutno jedine zemlje koje još nisu ratifikovale članstvo Finske i Švedske u NATO.

Iako se Mađarska sporo kreće u odnosu na druge zemlje, mogla bi da glasa o proširenju pre kraja godine.