Hamilton postaje počasni građanin Brazila

Hamilton postaje počasni građanin Brazila

Donji dom Kongresa Brazila proglasio je u ponedeljak sedmostrukog svetskog šampiona Formule jedan Luisa Hamiltona za počasnog građanina Brazila koji je posvetio tu čast svom idolu iz detinjstva, preminulom brazilskom trostrukom svetskom šampionu, Ajrtonu Seni.

„Osećam se kao da sam sada jedan od vas“, rekao je vozač Mercedesa na prepunoj sednici Kongresa prepunoj obožavalaca u Braziliji nekoliko dana uoči ovogodišnje Velike nagrade Brazila 11. novembra u Sao Paulu.

Hamilton je oduševio Brazilce tako što je razvio brazilsku zastavu sa svog mercedesa tokom sporijeg kruga nakon pobede prošle godine na stazi Interlagos u Sao Paulu i kasnije ponevši zastavu na podijum.

Donji dom je u junu usvojio zakon kojim je 37-godišnjak postao počasni građanin koji je predložio kongresmen Andre Figueiredo nakon što je britanski vozač po treći put osvojio Veliku nagradu Brazila 2021.

Hamilton je osvojio svoje prvo svetsko prvenstvo u Interlagosu 2008. godine, pobedivši Ferarijevog tadašnjeg lokalnog favorita Felipea Masu preticanjem u poslednjoj krivini poslednjeg kruga poslednje runde sezone.

Nasmejani Hamilton, u kraljevsko plavom odelu, dobio je brazilsku medalju za zasluge u zakonodavstvu, diplomu i održao govor zahvalivši se svojim fanovima i odajući tu čast Seni.

„Imam toliko neverovatnih uspomena na Brazil“, rekao je Hamilton.

„A posebno 2021. Znati da ćete me razveseliti na putu bio je jedan od najposebnijih trenutaka u mom životu. Jedva čekam da nastavimo da težimo napred“, dodao je on.

Na ceremoniji, kongresmeni su takođe istakli Hamiltonov društveni aktivizam, uključujući njegovu odbranu manjinskih grupa i ekoloških razloga.

Hamilton je obećao da će nastaviti da se zalaže za raznolikost i rekao da je poseta amazonskoj prašumi jedan od njegovih snova.