Stoltenberg: Ako Putin pobedi, svijet će godinama plaćati cijenu

Stoltenberg: Ako Putin pobedi, svijet će godinama plaćati cijenu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da će alijansa nastaviti da pruža snažnu podršku Ukrajini radi njene odbrane od ruske agresije jer bi u slučaju pobjede Rusije ceo svijet godinama plaćao visoku cijenu.

Na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara spoljnih poslova članica NATO, Stoltenberg je rekao da će jačanje podrške Ukrajini biti glavna tema tog skupa, čiji će se učesnici baviti i djelovanjem Kine, jačanjem pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, i pitanjem ulaska Finske i Švedske u alijansu.

Uoči sastanka šefova diplomatija NATO, koji će sledeće nedelje biti održan u Bukureštu, Stoltenberg je kazao da će ministri najveću pažnju posvetiti „ilegalnom ratu Rusije u Ukrajini koji nastavlja da ugrožava evroatlantski mir i bezbednost“.

„Ruski predsednik (Vladimir) Putin ne postiže uspjehe u Ukrajini i zato odgovara većom brutalnošću. Talasi namernih raketnih napada na civilnu infrastrukturu ostavili su Ukrajince u veoma teškim uslovima uoči zime. Užasni napadi na civile i važnu civilnu infrastrukturu, uključujući škole i bolnice, predstavljaju ratne zločine i oni koji stoje iza njih će morati da odgovaraju“, naveo je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da će ceo svet „plaćati mnogo veću cijenu tokom mnogo godina“ ako se Putinu dopusti da pobjedi i dodao da će „NATO uz Ukrajinu biti koliko god bude potrebno“.

„Ako Putin i drugi autoritarni lideri vide da se sila isplati, ponovo će je koristiti za ostvarivanje ciljeva. To će sve nas učuniti ranjivijim i zato je u našem bezbijednosnom interesu da podržimo Ukrajinu. Neće biti trajnog mira ako agresor pobedi, ako represija i autokratija prevagnu nad slobodom i demokratijom“, dodao je.