Premijerka Italije potvrdila podršku Ukrajini nakon Berluskonijevih izjava o Zelenskom

Premijerka Italije potvrdila podršku Ukrajini nakon Berluskonijevih izjava o Zelenskom

Italijanska premijerka Đorđa Meloni potvrdila je „čvrstu“ podršku svoje vlade Ukrajini nakon što je bivši premijer Silvio Berluskoni dao kritičke izjave protiv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, prenosi Ansa.

Malonijeva kancelarija saopštila je u nedelju da italijanska vlada „čvrsto i samouvjereno“ podržava Ukrajinu.

Berluskoni je, komentarišući sastanak Melonijeve i Zelenskog na marginama samita EU u Briselu, rekao da se ne bi sastajao sa Zelenskim da je i dalje premijer.

Da je Zelenski prestao da „napada“ dva regiona na istoku Ukrajine u Donbasu, ruskog napada na Ukrajinu uopšte ne bi bilo, dodao je 86-godišnji političar glasajući na regionalnim izborima u Lombardiji.

„Zato veoma, veoma negativno ocenjujem ponašanje ovog gospodina“, nastavio je Berluskoni.

Berluskoni, koji je tri puta bio premijer Italije od 1994. do 2011. i čija je partija „Napred, Italija!“ napred trenutno dio vlade, godinama je ruskog predsjednika Vladimira Putina nazivao dobrim prijateljem.

Silvio Berluskoni smatra da Ukrajina može da uđe u pregovore sa Rusijom ako prestane da joj pomaže oružjem i umesto toga ponudi samo pomoć u rekonstrukciji.

Ovo nije prva skandalozna izjava lidera „Napred, Italija!“, posvećena invaziji Rusije na Ukrajinu.

Berluskoni je, gostujući u eteru TV kanala Rai uoči parlamentarnih izbora, rekao da su „Putina gurnuli ruski narod, partija, njegovi ministri“ da zarati protiv Ukrajine, a cilj invazije je navodno bio da u Kijevu formiraju vladu „pristojnih ljudi“.

Kasnije su italijanski mediji objavili audio-snimak Berluskonijevog sastanka sa kolegama iz partije, gde on direktno optužuje Ukrajinu i njenog predsednika Vladimira Zelenskog za rat.