Koprivica: Cjelokupan fond oduzetih nelegalnih duvanskih proizvoda biće uništen do ljeta

Koprivica: Cjelokupan fond oduzetih nelegalnih duvanskih proizvoda biće uništen do ljeta

Cjelokupan fond oduzetih nelegalnih duvanskih proizvoda u Luci Bar biće uništen do ljeta a Uprava carina sačiniće precizan plan.

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica rekao je kako očekuje da do ljeta bude uništen cjelokupan fond oduzetih nelegalnih duvanskih proizvoda.

„Na prošloj sjednici Koordinacionog tijela razmotrene su sve konture plana i utvrđeni principi po kojima će se odvijati postupak popisa, brojanja i uništenja. Zadužena je Uprava carina da u roku od sedam dana sačini precizan plan i on će biti usvojen na idućoj sjednici koja će se održati do kraja ove ili početkom iduće sedmice. U pogledu definisanih principa, prvi je da svaka faza popisa, brojanja i uništenja oduzetog duvana bude snimljena, u cilju maksimalne transparentnosti. Drugi je da, u cilju punog povjerenja i saradnje, budu uključene zainteresovane NVO koje se bave materijom borbe protiv kriminala i korupcije, zatim EU, kao i naši međunarodni partneri. Sa ovom Vladom su čista posla jer nijesmo dužnici tajkuna, jer nemamo obavezu ni prema jednom šverceru, niti je iko iz ove Vlade učestvovao u takvoj i sličnim aktivnostima“, kaže Koprivica.

To je i prva pretpostavka, uz svijest o opštem interesu, snažne političke volje, rekao je.

„Inače, prvoj sjednici su prisustvovali predstavnici ambasade EU, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva i predstavnici britanske agencije, što govori o otvorenosti i povjerenju, a veoma smo zahvalni u odnosu na podršku koju iskreno pružaju. Da naglasim da su službenici Uprave carina, za vrijeme ove Vlade, u kredibilnoj akciji zaplijenili 594.000 paklica cigareta, koje su kontejnerom dopremljene iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i to potvrđuje jačanje kapaciteta za suprotstavljanje švercu i krijumčarenju, ali i snažnu riješenost i nultu toleranciju u odnosu na ove štetne pojave“, kazao je Koprivica.

Kako je rekao, postupak koji će biti sproveden i koji je utemeljen u snažnoj volji Vlade otkriće pravo stanje stvari kada je u pitanju stvarna količina oduzetih cigareta.

„Te će voditi suočavanju društva sa istinom, od čega se možda neko boji. U nama SDT ima snažnu i realnu, a ne verbalnu podršku, a i o tome svjedoče konkretna djela i postupanje. Poseban je dug je i prema 30.avgustu i prema svim građanima koji su žrtve zloupotrebe moći hibridnog režima, da se uhvatimo u koštac sa svim vidovima kriminala, da se sazna istina o svemu koju kriju hangari Luke Bar, i da se sistem očisti od kriminala i korupcije. Ta borba je, iznad svega, naša obaveza prema nepravdama nanijetim prethodnim generacijama i prema pravnoj državi koju treba da ostavimo našim potomcima. Nećemo dozvoliti revitalizaciju mafije niti joj dati nadu za opstanak, jer mi znamo protiv koga se borimo i šta od te borbe trebaju da dobiju građani“, rekao je Koprivica.

Inače, kako je naveo, Upravni sud je nedavno donio set presuda kojima je potvrđeno zakonito oduzimanje duvanskih proizvoda i time je obezbijeđena pretpostavka legalnosti cijelog procesa.

„Vlada je opredijeljena da donese nov izrazito antikorupcijski zakon o slobodnim zonama, jer je postojeći išao na ruku štetnim aktivnostima i nije usklađen sa međunarodnim preporukama“, kaže Koprivica.

On je objasnio da su sa planiranim aktivnostima i cjelokupnim procesom upoznati predstavnici institucija EU, i oni će biti maksimalno uključeni u svim fazama i pružaju punu podršku.

„Takođe su prisutni na sjednicama Koordinacionog tijela jer je ovo partnerski poduhvat koji počiva na zajedničkom interesu, povjerenju i identičnom vrednosnom usmjerenju“, rekao je Koprivica.

Podsjetimo, vjeruje se da preko hiljadu i po tona duvanskih proizvoda koji su zaplijenjeni prošle godine u Slobodnoj zoni Luke Bar i dalje čekaju na uništavanje.

Da se 1.500 tona duvanskih proizvoda nalazi u Luci Bar saopštila je Evropska komisija u neformalnom dokumentu o vladavini prava prošle godine.

U tom dokumentu Evropske komisije se navodi da je zabrana skladištenja duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni Luke Bar stupila na snagu u maju 2022. godine, te da je to dovelo do dotad nezabilježene zapljene količine cigareta, koje su njihovi vlasnici ostavljali na tom mjestu.