Mulešković: Posjeta premijera Srbiji je za pohvalu

Mulešković: Posjeta premijera Srbiji je za pohvalu

Ekonomski analitičar Mirza Mulešković ocijenio je u emisiji „Link“ na Radiju Crne Gore da je posjeta premijera Crne Gore Dritana Abazovića Srbiji za pohvalu, kao i najava da će se riješiti pitanje platnog prometa između ove dvije zemlje. On je kazao da će dodatno povećanje cijena hrane i energenata uslijediti od septembra, a govorio je i o neophodnosti da Crna Gora produkuje domaće proizvode.

„Imali smo najave oko platnog prometa, ali volio bih da su se desile neke konkretnije stvari osim najave da će se raditi na tome. Direktan platni promet  značajno lakšava poslovanje i samanjuje troškove, bitan je za privredu“, kazao je on i dodao da je dobra vijest najava da će Srbija nastaviti izvoz u Crnu Goru  „jer nećemo imati problema za nabavku osnovnih životnih namirnica“.

Mulešković je kazao da je rat u Ukrajini tačka koja je promijenila ekonomske odnose u svijetu i u ekonomskom smislu uvela ga u jedan neizvjestan period.

„Ušli smo u jedan problem energanata, imamo neizvjesnost na tom polju a evropska zajednica nije pronašla alternativna tržišta za sve te proizvode. Od septembra se očekuje porast cijena, Evropa ima zaliha do septembra, tad će uslijediti dodatni porast cijena, povećaće se potreba za energentima do koje dolazi sa hladnijim vremenom“, kazao je on. .

Govoreći o Inicijativi Otvoreni Balkan Mulešković je kazao da je svako umrežavanje dobro,  ali da se o ovom pitanju mora otvoriti širok koncenzus te da postoji direktan niz izazova za CG po ovom pitanju. .

„Crna Gora je zemlja koja je uskladila  većinu zakona sa  Evropskom unijom, i mi ako želimo da pristupimo OB moramo uskladiti zaknodavstvo sa zemljama koje nijesu u procesu pregovora, sa zemljama koje imaju određene teritorijalne i političke probleme i sa zemljama koje su proizvodno mnogo jače od Crne Gore. Najveću korist imala bi Srbija koja bi na bolji način mogla da plasira stvoje proizviode. Mi nismo spremni da primimo veći broj prozvoda iz Srbije jer ćemo na taj način ugroziti nacionalne proizvode. Moramo malo više da vodimo računa da produciramo naše domaće proizvode, jer bez toga nema napretka. Ova kriza je to jasno pokazala, jer smo uvozno zavisni“, poručio je Mulešković.