Ministri: Hrvatska i Crna Gora prijateljske i partnerske zemlje

Ministri: Hrvatska i Crna Gora prijateljske i partnerske zemlje

Hrvatska i Crna Gora su prijateljske i partnerske zemlje koje su posvećene nastavku snaženja odnosa, istakli su posle sastanka u Zagrebu hrvatski i crnogorski ministri spoljnih poslova, Gordan Grlić Radman i Ranko Krivokapić.

U izjavi novinarima Grlić Radman je kazao da se poseta crnogorskog ministra Hrvatskoj nastavlja zajedničkim odlaskom na ostrvo Vis gde će poslepodne s ministrima odbrane otkriti spomen ploču crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću koji je pre 30 godina odbio da učestvuje u agresiji na Hrvatsku.

„Admiral Barović je radije odabrao smrt nego da učestvuje u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku“, rekao je hrvatski ministar o admiralu JNA koji je izvršio samoubistvo u septembru 1991. pošto je kao komandant Petog vojno-pomorskog sektora u Puli odbio da naredi granatiranje hrvatskih gradova.

Grlić Radman i Krivokapić su razgovarali o unapredjenju odnosa dve zemlje, hrvatskoj podršci nastavku crnogorskog puta prema EU, kao i o položaju Hrvata u Crnoj Gori.

Crnogorskog šefa diplomatije, koji boravi u radnoj poseti Hrvatskoj, primio je i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

U saopštenju pres službe Sabora istaknuto je da su se složili u oceni vrlo dobrih bilateralnih odnosa, izgradjenih u duhu medjusobnog uvažavanja, aktivnog dijaloga i konstruktivne saradnje.

Jandroković je iskazao podršku Hrvatske Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu u EU uz ispunjenje svih preostalih merila i kriterijuma.

Obe strane su se složile, kako je istaknuto, da je u aktuelnim geopolitičkim okolnostima bitna konstruktivna saradnja i stabilizacijska uloga dve zemlje, posebno u okviru NATO-a.