U Belgiji je počelo suđenje u slučaju terorističkih napada 2016, koji su postali najkrvaviji u istoriji zemlje

U Belgiji je počelo suđenje u slučaju terorističkih napada 2016, koji su postali najkrvaviji u istoriji zemlje

U Briselu je u ponedeljak počelo suđenje desetorici optuženih za dva teroristička napada u martu 2016. – na aerodromu i u metrou, u kojima su poginule 32 osobe, a stotine povređene.

Suđenje se odvija na periferiji belgijske prijestonice u zgradi bivšeg sedišta NATO-a. Optuženi se terete za ubistvo, ubistvo sa predumišljajem i članstvo ili učešće u terorističkoj grupi. Ako budu proglašeni krivima, nekima od njih preti kazna do 30 godina zatvora.

Među optuženima koji su se pojavili pred sudom je i Salah Abdeslam, pripadnik terorističke grupe „Islamska država“, koji je takođe učestvovao u terorističkim napadima u Parizu 2015. godine. U Francuskoj je osuđen na doživotni zatvor.

Abdeslam, koji je doveden na sudsko ročište u Briselu, odbio je da učestvuje u njemu, izražavajući ogorčenje što je stavljen u kabinu od izdržljivog stakla. Sličan protest izrazio je i advokat drugog optuženog Smaila Farisija.

Zbog pojačanih mera bezbednosti u sudnici je bilo zabranjeno fotografisanje i snimanje. Umetniku koji je napravio slike sudnice rečeno je da ih ne objavljuje jer optuženi nisu imali saglasnost.

Naredna sudska sednica, na kojoj će biti izabrana porota, zakazana je za 10. oktobar, a potom, 13. oktobra, prva suštinska sednica. Predviđeno je da će suđenje trajati šest do devet meseci, a za to vreme biće saslušano više od 300 svedoka.

Više o događajima iz 2016. pročitajte u arhivi: Zašto Brisel nije prevazišao terorističku pretnju i kako će Evropa morati da se promjeni.