Izmijenjen Zakon o boračkoj i invalidskoj zaštiti, Zogović i Koprivica: Ispravljena nepravda prema građanima Murina

Izmijenjen Zakon o boračkoj i invalidskoj zaštiti, Zogović i Koprivica: Ispravljena nepravda prema građanima Murina

„Glasanjem ste otklonili nepravdu prema građanima Murina staru 24 godine, i konačno su žrtve bombardovanja dobile mogućnost da imaju pravo na korišćenje pravnih sredstava i priznavanje statusa civilnih žrtava rata“, rekao je Zogović

Skupština Crne Gore izglasala je danas, na drugoj sjednici redovnog zasjedanja, izmjene više akata.

Usvojene su izmjene Krivičnog zakonika, te izmjene zakona o igrama na sreću, o prevozu opasnih materija, o eksplozivnim materijama, o duvanu, o boračkoj i invalidskoj zaštiti i o koncesijama.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milun Zogović zahvalio se poslanicima u ime građana Murina, porodica stradalih i ranjenih prilikom bombardovanja 1999. godine zbog usvajanja izmjena Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti.

„Glasanjem ste otklonili nepravdu prema građanima Murina staru 24 godine, i konačno su žrtve bombardovanja dobile mogućnost da imaju pravo na korišćenje pravnih sredstava i priznavanje statusa civilnih žrtava rata. Zahvaljujem se poslaniku (Demokrata) Momu Koprivici koji je naše iscrpne konsultacije pravno kvalifikovao i u okviru svojih amandmana omogućio da damo doprinos da otklonimo istorijsku nepravdu“, istakao je.

Koprivica je kazao da je kroz amandmane implementiran model na osnovu kog se uvodi institut civilne žrtve rata, a koje dobijaju pravo na jednokratnu novčanu nakandu u smislu obeštećenja, i druga prava.

„Prije svega pravo na pravdu, poštovanje statusa, na zaštitu od negiranja statusa žrtve i na društveno priznanje patnje… Ispravljena je jedna velika nepravda, i stvorene su pravne pretpostavke da se izvrši obaveza države prema nevino stradailm ljudima i njohovim porodicama“, poručio je.