Injac kandidatkinja za gradonačelnicu Podgorice

Injac kandidatkinja za gradonačelnicu Podgorice

Predsjedništvo Pokreta Evropa sad (PES) danas je održalo sjednicu na kojoj je odlučeno da potpredsjednica te stranke Olivera Injac bude kandidatkinja za gradonačelnicu Podgorice.

„Predsjedništvo je razmatralo više tačaka dnevnog redu uključujući izvještaj o rezultatu na predsjedničkim izborima i predlog za gradonačelnika glavnog grada. Na sjednici je jednoglasno usvojen predlog da kandidatkinja za gradonačelnicu Podgorice bude prof. dr Olivera Injac“, navodi se u saopštenju.

Nosilac liste PES-a na lokalnim izborima u Podgorici bio je zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, dok je Injac bila druga na listi. Milatović je u nedjelju izabran za predsjednika države, pobjedom nad Milom Đukanovićem u drugom krugu izbora.

Funkcioner PES-a Vasilije Čarapić prije nekoliko dana kazao je da Olivera Injac uživa veliki politički uticaj unutar te stranke, „a i van toga“. „U tom pogledu ona je dobar kandidat“, kazao je tada Čarapić.

Konstitutivna sjednica Skupštine Glavnog grada zakazana je za 12. april, do kada bi partije koje će formirati novu vlast u Podgorici trebalo da postignu dogovor oko izbora rukovodstva buduće gradske uprave. Nova podgorička vlast bi gradonačelnika mogla izabrati nakon konstitutivne sjednice, na kojoj će biti verifikovani mandati odbornicima i izabran predsjednik Skupštine.

Izborna komisija glavnog grada 18. marta je proglasila konačne rezultate lokalnih izbora u Podgorici nakon što je Ustavni sud odbio sve žalbe koje su pristigle poslije izbora 23. oktobra prošle godine.

Lista „Svi za naš grad“ predvođena Demokratskom partijom socijalista osvojila je na izborima 24 mandata.

Pokret Evropa sad je osvojio 13 mandata, koalicija „Za budućnost Podgorice“ okupljena oko Demokratskog fronta 11, koalicija „Idemo ljudi“ (Demokrate – DEMOS – Ujedinjena) šest, a lista „Može Podgorica, ovo je naš grad“ (URA – CIVIS – Albanska alternativa) četiri.