Evropski poslanik Vajc o ulasku Crne Gore u EU

Evropski poslanik Vajc o ulasku Crne Gore u EU

Vjerujem da će Crna Gora završiti pregovore sa Evropskom unijom u narednih dvije godine, a u zavisnosti od političke situacije u EU i geopolitičkih prilika, očekujem da će Crna Gora za tri godine postati punopravna članica Evropske unije, izjavio je za RTCG poslanik u Evropskom parlamentu Tomas Vajc.

„Najvažnija stvar koju je Crnoj Gori donijela Vlada Zdravka Krivokapića je saznanje da ovdje postoji kapacitet za demokratsku tranziciju vlasti, da postoje drugi i bolji načini od vječne vladavine jedne partije i da se sada zaista otvorio ozbiljan prostor za demokratiju. Ipak, kada govorimo o učinjenom na polju evropskih intergancija, Crna Gora je imala izgubljenih 18 mjeseci. I kad govorimo o obnovi zemlje i reformaciji sistema, nije se desio progres kakav sam očekivao”, kazao je austrijski političar.

On je način na koji je formirana 43. Vlada Crne Gore ocijenio kao “veoma hrabar korak konstituenata ove vlasti da formiraju manjinsku vladu”.

“Postoji jedna ključna stvar koja ujedinjuje partije u Vladi, ali i druge političke snage, a to je ulazak Crne Gore u Evropsku uniju. I tu postoji pozitivan vjetar zajedničkih interesa da se Crna Gora punopravno učlani u EU i to je ono što ih drži zajedno”, dodao je naš sagovornik.

Vajc smatra veoma značajnom činjenicu da Crna Gora sada ima premijera iz jedne zelene partije i pojašnjava da ni jedna druga zemlja u EU nema šefa vlade koji dolazi iz takve političke snage.

“Imamo u drugim zemljama ministre inostranih poslova, energetike, ekologije, ali Crna Gora sada ima i premijera i ministra ekologije i još neke resore koje vode kadrovi iz zelene političke partije. I jasno je da je to ideja koja je svakog dana jača u Evropi. Drago mi je što se u Crnoj Gori dešava takav progres i to će joj značajno pomoći u međunarodnim pregovorima”, smatra evropski poslanik.

On ocjenjuje da bez obzira na sadašnje geoploitičke prilike i ocjene da bi rat u Ukrajini mogao pogurati integracije zemalja Zapadnog Balkana, pred njima ipak stoje obaveze i standardi koji se moraju ispuniti.

“I Crna Gora treda da uradi svoj domaći zadatak, to je jasno. Ipak, jasno je da su zemlje poput Francuske i Holandije sve više otvorene da shvate da je Zapadni Balkan dio Evrope i da zemlje poput Crne Gore treba da sjede zajedno sa razvijenim evropskim državama za istim stolom. Dakle, zainteresovanost u mnogim evropskim zemljama raste i to mnogo pomaže integraciji Crne Gore”, tvrdi Vajc.

Kako ističe, “veoma je lako uporediti Crnu Goru sa regionom, jer je bez dileme predvodnica i lider u evropskim standardima”.

“Mogu da vas uporedim i sa Rumunijom, Hrvatskom, Bugarskom. Na tim primjerima vidite da nije sve sjajno u EU i da treba još mnogo zajednički da radimo na unaprjeđenju standarda. Vi ste, na primjer, ispred Rumunije po standardu kad govorimo o upravljanju šumama, kao i ispred Bugarske u dijelu koji se odnosi na kvalitet vazduha i ograničenje zagađenja”, zaključio je Vajc.

Tomas Vajc je austrijski političar stranke Zelenih. Član je odbora Evropske zelene partije od marta 2017.godine a član je i Evropskog parlamenta od novembra 2017. godine. Bio je kopredsjedavajući Evropske zelene partije od novembra 2019. godine. Tokom karijere, sarađivao je sa zelenim strankama u Češkoj, Sloveniji, Poljskoj i Mađarskoj, a takođe prati i podržava formiranje ovakvih političkih snaga u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Vajc je član Grupe Evropskog parlamenta za dobrobit i očuvanje životinja, a politički se fokusira na poljoprivredu i širok spektar pitanja koja ona pokriva, od kvaliteta i bezbjednosti hrane i dobrobiti životinja do borbe protiv klimatskih promjena.

Pored ekološke i poljoprivredne politike, uključen je i u kreiranje mirovne politike, a posebno radi na zabrani nuklearnog oružja širom Evrope.

RTCG