Đurović zakazala Kolegijum: Razgovaraće o odlaganju glasanja za sudije Ustavnog suda

Đurović zakazala Kolegijum: Razgovaraće o odlaganju glasanja za sudije Ustavnog suda

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović zakazala je za ponedjeljak kolegijum na kojem će se raspravljati o inicijativi šefa poslaničkog kluba DPS-a Danijela Živkovića da bude odloženo glasanje za sudije Ustavnog suda koje je zakazano za ponedeljak 28. novembar, piše Pobjeda.

Živković je juče predsjednici Skupštine uputio pismo u kojem navodi da bi se odlaganjem glasanja stvorila mogućnost da se dogodi parlamentarni dijalog u cilju što hitnijeg izlaska države iz institucionalne krize.

Živković je rekao da je obaveza svih aktera na političkoj sceni da daju doprinos u cilju rješavanja duboke institucionalne i političke krize, zbog čega je DPS predložio da se odredi datum održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora.

DPS zahtjeva i da se odustane od, kako je kazao Živković, ustavnog nasilja i namjere da se neustavni Zakon o predsjedniku stavi u pravni poredak Crne Gore.

„Uprkos činjenici da je tokom cjelokupnog procesa izbora sudija Ustavnog suda, u Skupštini Crne Gore parlamentarna većina ignorisala nužnost dijaloga sa predstavnicima parlamentarne opozicije o postizanju kvalifikovane većine, Klub poslanika DPS-a, koji je uvijek demonstrirao spremnost na kompromis u interesu države, iskazuje dobru političku volju da učestvuje u izboru jednog sudije Ustavnog suda kako bi se deblokirao rad ove institucije, uz uslov da se uvaže naši, gore navedeni, zahtjevi“, napisao je Živković.

Sličan stav iskazao je juče i poslanik DPS-a Nikola Rakočević, koji je rekao da će DPS glasati za jednog sudiju Ustavnog suda ukoliko je parlamentarna većina spremna na razgovor o utvrđivanju tačnog datuma vanrednih parlamentarnih izbora.

Rakočević je osim toga tražio i povlačenje Zakona o predsjedniku, koji je okarakterisao kao neustavan.

On je takođe pomenuo mogućnost odlaganje sjednice parlamenta koja je zakazana u ponedjeljak, rekavši da su oni spremni da razgovaraju.

Da su spremni na kompromis oko izbora sudija Ustavnog suda poručili su danas i iz Liberalne partije.

Kao uslove su takođe naveli povlačenje neustavnog Zakona o Predsjedniku Crne Gore, kao i insistiranja na dogovoru oko sudija Ustavnog suda.

Apeli da se što hitnije izglasaju sudije Ustavnog suda i tako stabilizuje ova institucija stizali su u poslednje vrijeme sa brojnih međunarodnih adresa.

Poslednje u nizu upozorenja stiglo je od visokog predstavnika EU Žozepa Borelja koji je kazao da Evropska unija neće odobriti paket finansijske podrške za energetiku Crnoj Gori ukoliko se nastavi s blokadom institucija i u najskorije vrijeme situacija ne normalizuje