Đukanović: Parlament pokazuje da ne ispunjava svoje ustavne nadležnosti

Đukanović: Parlament pokazuje da ne ispunjava svoje ustavne nadležnosti

Parlament pokazuje da ne ispunjava svoje ustavne nadležnosti, ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović i poručio da je jasna namjera da se Crna Gora učini institucionalno nesposobnom.

Poslanici crnogorskog parlamenta nijesu danas raspravljali o predlogu Đukanovića za skraćenje mandata Skupštini, jer dnevni red vanredne sjednice nije usvojen.

Đukanović je novinarima u Skupštini rekao da postoje ustavne norme koje su apsolutno jasne, a jedna od njih je da se u roku 30 dana može odrediti mandatar, kojem se nakon toga daje rok od 90 dana da pokuša da sastavi vladu.

„Taj rok je potrošen i na njega se više ne možemo vraćati. Potrošen je zbog političih igara jednog dijela partija koje čine većinu od 30. avgusta. Jasno je da ono što su pokušali da urade dan kasnije, mogli su da urade dan ranije“, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, tim partijama je odgovaralo da se ne odredi mandatar, samo što su htjeli da odgovornost za to presele prema predsjedniku države.

Đukanović je podsjetio da, pošto do određenog roka nije dat uvjerljiv dokaz da postoji parlamentarna većina koja bi podržala mandatara kojeg su predložili, nije odredio mandatara, i podnio je inicijativu za skraćenje mandata Skupštini, .

Prema njegovim riječima, time su iscrpili te ustavne mogućnosti.

“Parlament nije u obavezi da izglasa predlog, parlament je dobio predlog i preuzeo političku odgovornost da o tome ne glasa”, rekao je Đukanović.

On je istakao da je odgovornost za državno-političke interese u parlamentu, i da toga treba da bude svjestan prije svega 41 poslanik koji je odbio inicijativu da se glasa o skraćenju mandata i da se kroz prijevremene parlamentarne izbore dođe do vlade.

„Parlament pokazuje da ne ispunjava svoje ustavne nadležnosti. Prva ustavna nadležnost je da izabere vladu. Parlament je većinom izglasao nepovjerenje i nakon toga je parlamentarna većina imala mogućnost da u roku od 30 dana podnese dokaze da ima predlog mandatara koji će uspjeti da sastavi vladu“, kazao je on.

Đukanović je istakao da je, pošto je i taj rok propušten, politička odgovornost u parlamentu.