Đukanović: Nastaviti izgradnju društva koje cijeni različitost

Đukanović: Nastaviti izgradnju društva koje cijeni različitost

Crna Gora, kako Đukanović smatra, mora ostati pravi primjer pružanja jednakih mogućnosti, prava i sloboda svim svojim građanima.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je Svjetski dan Roma, predsjedniku Romskog savjeta Mensuru Šaljaju.

Đukanović je, povodom 8. aprila, uputio čestitku uz najbolje želje za dalji uspjeh i blagostanje svih pripadnika Romske zajednice u Crnoj Gori.

Podsjetio je da je ovaj dan, prije više od pola vijeka, označio početak snažne kolektivne afirmacije Roma kada je, kako on kaže, prepoznata bogata istorija, kulturna baština i tradicija romskog naroda, kao i njihov doprinos zemljama u kojima žive širom svijeta, uključujući i Crnu Goru.

„Nažalost, pripadnici vašeg naroda koji su svojim nasleđem nadahnuli mnoge poput Lista, Bramsa, Bizea i Servantesa suočavaju se i dalje sa diskriminacijom, segregacijom i marginalizacijom u svom svakodnevnom životu“, kazao je Đukanović.

Poručio je da je na nama da kao pojedinci i društvo učinimo sve da ove pojave preduprijedimo.

„Mržnja prema drugom i drugačijem ne smije imati ni najmanji prostor-utočište, a nadasve nikakav glas u Crnoj Gori niti bilo gdje drugo“, dodao je on.

Crna Gora, kako Đukanović smatra, mora ostati pravi primjer pružanja jednakih mogućnosti, prava i sloboda svim svojim građanima.

„Romi aktivno učestvuju i doprinose tim procesima u našem društvu. Činjenica je da u Crnoj Gori danas ne samo da ostvaruju kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, zapošljavanje i socijalne usluge, već ih sve češće imamo na pozicijama pružaoca tih usluga i kreatora javnih politika u ovim oblastima“, rekao je Đukanović.

Dodao je i kako je naša dužnost da nastavimo da gradimo društvo u kojem cijenimo različitosti, poštujemo dostojanstvo i afirmišemo ravnopravnost svih građana.

Naglasio je da je Romska zajednica u Crnoj Gori dala značajan doprinos donošenju odluka o pitanjima od suštinskog značaja za našu zemlju, dodajući kako je siguran da će i u budućnosti biti dio svih naših državnih uspjeha.

„Još jednom Vam čestitam praznik, uz želju da ga obilježite manifestacijama romske umjetnosti, kulture, muzike i naslijeđa koje trajno obogaćuju Crnu Goru“, zaključio je Đukanović.