Američki ambasador napušta Rusiju

Američki ambasador napušta Rusiju

Džon Salivan napustio je Rusiju posle skoro tri godine na mjestu ambasadora SAD, saopštilo je u nedjelju diplomatsko predstavništvo u Moskvi.

„Američki ambasador u Ruskoj Federaciji Džon Džej Salivan završio je svoj mandat američkog izaslanika i danas je napustio Moskvu“, navodi se u saopštenju.

Salivan, čija je karijera „protezala četiri decenije i pet američkih predsjednika“, sada treba da se povuče.

„Elizabeth Rud će preuzeti dužnost otpravnika poslova u ambasadi SAD u Moskvi dok ne dođe naslednik ambasadora Salivana“, saopštila je ambasada.

Salivan je ranije bio zamjenik državnog sekretara i zadržao mjesto ambasadora nakon odlaska Donalda Trampa. U junu je priznao da su odnosi između Moskve i Vašingtona pali na najniži nivo svih vremena usred ruske vojne ofanzive u Ukrajini. Ovo je učinilo bilo kakvu produktivnu saradnju između zemalja malo verovatnom, rekao je izaslanik.

Prošle godine, Salivan je proveo nekoliko meseci van Moskve nakon što je Vašington najavio novi paket antiruskih sankcija i odluke Kremlja da opozove svog ambasadora u SAD Anatolija Antonova. Američki ambasador se vratio u Rusiju nakon junskog sastanka predsjednika zemalja.