Šolc obećava 65 milijardi evra da zaštiti Njemce kroz tešku zimu

Šolc obećava 65 milijardi evra da zaštiti Njemce kroz tešku zimu

Njemačka će potrošiti najmanje 65 milijardi evra (64,7 milijardi dolara) na zaštitu kupaca i preduzeća od rastuće inflacije, rekao je u nedelju kancelar Olaf Šolc, dva dana nakon što je Rusija objavila da obustavlja neke isporuke gasa na neodređeno vrijeme.

Mere, koje su dogovorene nakon 22 sata razgovora između tri koalicione stranke, uključivale su povećanje beneficija i subvenciju za javni prevoz, koje će se plaćati iz poreza na elektroprivredna preduzeća i pomeranjem nemačke implementacije planiranog svetskog minimalnog poreza na dobit preduzeća od 15 odsto.

Ruska invazija na Ukrajinu u februaru dovela je do inflacije širom sveta i izazvala upozorenja o društvenim i ekonomskim previranjima dok se svet odvikava od jeftine energije i fleksibilnih globalnih lanaca snabdevanja.

U Njemačkoj, gde je međugodišnja inflacija iznosila 7,9% u avgustu, efekat je pogoršan ruskim smanjenjem količine gasa koji se isporučuje u zemlju, što je izazvalo skok cijene energije koja je pokretala najveću evropsku ekonomiju.

„Rusija više nije pouzdan energetski partner“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare, dodajući da su ranije pripreme Nemačke značile da će proći zimsku grejnu sezonu.

Gasnice su u subotu dostigle 85 odsto kapaciteta, skoro mesec dana pre roka, delom zahvaljujući smanjenju potrošnje kod korporativnih potrošača.

Ali dok su zalihe bile dovoljne, vlada će morati da pomogne da se potrošači i preduzeća zaštite od većih troškova, rekao je on, prenosi Rojters.

„Nikad nećeš hodati sam“, dodao je, prebacujući na engleski da bi izrecitovao pesmu koju su slavno usvojili navijači engleskog fudbalskog kluba Liverpul.

Energetska kriza je došla do oštrijeg olakšanja kada je ruski energetski gigant Gasprom (GAZP.MM) u petak rekao da drži zatvoren svoj glavni gasovod Severni tok 1, najveći pojedinačni gasovod kojim se ruski gas prenosi u Nemačku.

Šolc je odbacio sugestije da bi gubitak stalnih tokova jeftinog ruskog gasa od kojeg je Nemačka napredovala djecenijama mogao da najavi novu, mračniju eru za njegovu zemlju.

„Nemačka će proći kroz ovo vreme kao demokratija jer smo veoma ekonomski jaki i mi smo država blagostanja: to dvoje zajedno je važno“, rekao je on za televiziju ZDF. „Sa svakim novim vetroparkom postaćemo nezavisniji.

Najnoviji paket donosi 95 milijardi evra koliko je izdvojeno za suzbijanje inflacije od početka rata u Ukrajini u februaru. Nasuprot tome, vlada je potrošila 300 milijardi evra na podršku ekonomije tokom dvije godine pandemije.

Ministar finansija Kristijan Lindner rekao je da bi 65 milijardi najavljenih u nedelju moglo da bude povećano ako cene struje dodatno porastu. Porez na neočekivani prihod – nazvan „porezom na slučajnost“ da bi ublažio prigovore njegove stranke na prvobitni termin – doneo bi prihod u „dvocifrenim milijardama“, rekao je on.

Deo prihoda biće iskorišćen za pružanje poreskih olakšica u iznosu od 1,7 milijardi evra za 9.000 energetski intenzivnih kompanija, pokazuje vladin dokument.