U Pragu postavljena statua goblina Putina – prihod od prodaje biće iskorišćen za kupovinu oružja za Ukrajinu

U Pragu postavljena statua goblina Putina – prihod od prodaje biće iskorišćen za kupovinu oružja za Ukrajinu

Na mjestu spomenika sovjetskom generalu Konevu u Pragu privremeno je postavljena skulptura goblina sa likom ruskog predsjednika Vladimira Putina – biće prodata na aukciji, a prihod će biti upotrebljen za kupovinu oružja za Ukrajinu, prenosi  ČTK.

Autor skulpture pod nazivom „Demon Ahriman“ (po imenu demona u persijskoj mitologiji) je češki kovač i vajar Dušan Dostal. Na njemu je Putin prikazan u obliku goblina koji otvara gasni ventil.

Prema Dostalovim riječima, skulptura prikazuje apsolutno zlo i simbolizuje osobu odgovornu za rast cena energenata, a sadrži i paralele sa nacističkim vođom Adolfom Hitlerom – „Goblin Putin“ takođe ima podignutu desnu ruku u nacistički pozdrav.

Postavljanje skulpture organizovao je biznismen Dalibor Dedek, pokretač kampanje „Poklon Putinu”. On kaže da će skulptura biti prodata na aukciji, a prihod će biti iskorišćen za kupovinu oružja za Ukrajinu.

„Skulptura bi trebalo da bude signal Češkoj da je problem u Ukrajini još uvek u toku i da ga treba rešiti. Drugi signal je Ukrajincima da smo mi uz njih, a treći Rusiji, što je isto. kao spomenik maršalu Konevu, koji je pozitivno percipiran, pa sada pljuju na svoju istoriju“, rekao je Dedek.

Podsetićemo da je 2020. godine u Pragu demontiran spomenik Konevu, koji je prethodno više puta zatvaran i prekriven farbom. Ispred nje su postavljene i table sa objašnjenjima o sovjetskoj okupaciji.

Već nakon potpune invazije na Ukrajinu, gradske vlasti Praga oduzele su Konevu titulu počasnog građanina grada i preimenovali ulicu po njemu.