U Austriji planiraju da oduzmu automobile krivcima za znatno prekoračenje brzine

U Austriji planiraju da oduzmu automobile krivcima za znatno prekoračenje brzine

U Austriji će se vozačima krivim za prekoračenje brzine oduzimati automobili i prodavati na aukciji.

Odgovarajuće planove priprema austrijska vlada, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Rojters.

Planirane izmjene zakona, koje je najavila vladajuća koalicija konzervativaca i Zelenih, imaju za cilj da ojačaju austrijska pravila kako bi se ona približila onima u drugim zemljama kao što su susedna Nemačka i Švajcarska.

Lokalne vlasti kažu da pokušavaju da suzbiju ilegalne ulične trke i druge incidente ekstremne brzine.

„Pri brzinama o kojima govorimo, niko ne može u potpunosti da kontroliše svoje vozilo. Automobil postaje nekontrolisano oružje i predstavlja opasnost za potpuno nevine ljude“, rekla je ministar saobraćaja Leonor Gevesler iz Zelenih na konferenciji za novinare na kojoj je plan bio predstavljeno.

Naime, prema vladinom planu, svako ko je uhvaćen u prebrzi vožnji od 60km/h u gradovima gde je inače ograničenje brzine do 50km/h, odnosno 70km/h u drugim mestima gde je ograničenje do 130km/h, biće kažnjeni zaplenom. automobila na period do dve nedelje.

Ako se radi o ponovljenom ili prvi put prestupniku koji pređe 80 km/h u gradu ili 90 km/h negde drugde, njegov automobil će biti trajno zaplenjen i obično se prodaje na aukciji, rekao je Gevesler.

Najnoviji plan se zasniva na merama uvedenim prošle godine koje su produžile period na koji vozači gube dozvole u ​​slučaju prekoračenja brzine i prekoračenja brzine.

„Svako ko nema automobil ne može više da vozi. Zato je ova mera tako uspešna u drugim zemljama – jer pogađa tamo gde najviše boli i štiti široke slojeve stanovništva“, rekao je Gevesler i dodao da iako ove mere su teški, neophodni su.