TikTok ažurira pravilnik o sadržaju kako pritisak sa Zapada raste

TikTok ažurira pravilnik o sadržaju kako pritisak sa Zapada raste

TikTok je u utorak uveo ažurirana pravila i standarde za sadržaj i korisnike jer se suočava sa sve većim pritiskom zapadnih vlasti zbog zabrinutosti da bi materijal u popularnoj aplikaciji za deljenje videa u kineskom vlasništvu mogao da se koristi za plasiranje lažnih informacija.

Kompanija je objavila reorganizovani skup smernica zajednice koje uključuju osam principa za vođenje odluka o moderiranju sadržaja.

„Ovi principi su zasnovani na našoj posvećenosti očuvanju ljudskih prava i usklađeni su sa međunarodnim pravnim okvirima“, rekla je Julie de Bailliencourt, globalna šefica TikTok-ove politike proizvoda.

Ona je rekla da TikTok nastoji da bude pošten, zaštiti ljudsko dostojanstvo i uravnoteži slobodu izražavanja sa sprečavanjem štete.

Aplikacija u kineskom vlasništvu našla se na udaru kritika u SAD, Evropi i azijsko-pacifičkom okeanu, gde je sve veći broj vlada zabranio TikTok-u uređaje koji se koriste za službene poslove zbog zabrinutosti da predstavlja rizik po sajber bezbednost i privatnost podataka ili da može da se koristi za guranje propekinški narativi i dezinformacije.

Za sada nema dokaza koji bi sugerisali da se to dogodilo ili da je TikTok predao korisničke podatke kineskoj vladi, kao što su neki od njenih kritičara tvrdili da će to učiniti.

Izvršni direktor Shou Zi Chev trebalo bi da se pojavi u četvrtak pred Kongresom SAD, gdje će ga pričati o praksi privatnosti i sigurnosti podataka kompanije i odnosu sa kineskom vladom.

Smernice, koje stupaju na snagu 21. aprila, prepakovane su iz postojećih pravila TikTok-a sa dodatnim detaljima i objašnjenjima.

Među značajnijim promenama su dodatni detalji o njegovim ograničenjima na deepfakes, takođe poznate kao sintetički mediji kreirani tehnologijom veštačke inteligencije. TikTok jasnije iznosi svoju politiku, rekavši da svi duboki lažni ili izmanipulisani sadržaji koji prikazuju realistične scene moraju biti označeni kako bi se ukazalo da su lažni ili na neki način izmenjeni.

TikTok je ranije zabranio deepfake koji obmanjuju gledaoce o događajima u stvarnom svetu i nanose štetu. Njegove ažurirane smjernice kažu da nije dozvoljeno lažiranje privatnih ličnosti i mladih ljudi.

Duboko lažiranje javnih ličnosti je u redu u određenim kontekstima, kao što je umetnički ili obrazovni sadržaj, ali ne i za političke ili komercijalne podrške.