Poljska formalno traži 1,2 triliona dolara od Njemačke

Poljska formalno traži 1,2 triliona dolara od Njemačke

Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau potpisao je u ponedeljak diplomatsku notu Njemačkoj kojom se finalizuju zahtjevi za nadoknadu štete od nacističke invazije i okupacije tokom Drugog svijetskog rata.

Varšava traži 1,2 biliona dolara, ali je Berlin tu tvrdnju glatko odbacio.

Rau je rekao da dvije zemlje treba da preduzmu „odmah korake ka trajnom, sveobuhvatnom i konačnom pravnom i materijalnom rešenju pitanja posljedica njemačke agresije i okupacije 1939-1945. On je dodao da će te mjere zatvoriti bolna poglavlja istorije i pomoći u poboljšanju bilateralnih odnosa.

„Ovo je istorijski dan za cijelu Poljsku, san generacija poljskih građana koji su preminuli sa osećanjem nepravde“, rekao je Arkadijuš Mularčik, član poljskog parlamenta koji je predvodio tim koji je predstavio izveštaj o ratnim gubicima zemlje. prošlog mjeseca.

Seijm, donji dom poljskog parlamenta, glasao je u septembru da traži 1,2 biliona dolara odštete od Berlina. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Lukaš Jasina rekao je novinarima da će Rau pokrenuti pitanje reparacija sa svojom njemačkom koleginicom Analenom Berbok tokom njene posjete Varšavi u utorak.

Njemačka vlada je u to vrijeme odbila zahtjeve za kompenzaciju, tvrdeći da se Varšava odrekla prava na reparacije po sporazumu sa Istočnom Njemačkom iz 1953. i da je to pitanje definitivno rešeno sporazumom o ponovnom ujedinjenju Nemačke iz 1990, koji su potpisale Zapadna i Istočna Njemačka, kao i SAD, Sovjetski Savjez, Britanija i Francuska.

Poljska, u međuvremenu, insistira da je izuzeće iz 1953. potpisano pod pritiskom Moskve i da joj je zabranjeno da učestvuje u pregovorima 1990. godine.